Voedingsfederatie waarschuwt: “Duurdere eieren door fipronilcrisis bedreigen leefbaarheid voedingsbedrijven”

Voedingsfederatie waarschuwt: “Duurdere eieren door fipronilcrisis bedreigen leefbaarheid voedingsbedrijven”

Foto: BELGAIMAGE

Brussel -

Sinds de fipronilcrisis in de zomer is de prijs van de eieren voor voedingsbedrijven verdubbeld. Omdat de schaarste nog maanden zal duren, vreest voedingsfederatie Fevia dat de leefbaarheid van de vele kmo’s in de voedingsindustrie in het gedrang komt. Daarom roept de federatie op tot begrip van overheden en de andere spelers in de voedselketen.

Fevia organiseerde een enquête bij haar leden, waar volgens een woordvoerder “veel respons” op is gekomen. Uit de studie blijkt niet alleen dat de eierprijs is verdubbeld voor de voedingsbedrijven. De prijsstijging specifiek voor eigeel zou nog een stuk hoger liggen: tot 250 procent tegenover het begin van de fipronilcrisis.

“De plotse prijsstijging betekent voor tal van bedrijven in de agrovoedingsketen een aanzienlijke en bijkomende financiële klap”, zegt Fevia in een persbericht. “Ondanks de voortdurende inspanningen van bedrijven om bijkomende kosten te compenseren met een hogere efficiëntie, blijven de marges van voedingsbedrijven onder druk staan.” Dit jaar zou voor verschillende voedingsfabrikanten dan ook een pikzwart jaar kunnen worden, zegt Fevia.

Dubbele oproep

Daarom doet de organisatie een dubbele oproep. Ten eerste moeten de overheden rekening houden met het effect van de prijsstijgingen als ze steun toekennen aan bedrijven die getroffen zijn door de fipronilcrisis. Ten tweede doet Fevia een oproep aan de andere spelers in de voedingsketen om “de nodige flexibiliteit aan de dag te leggen”, bijvoorbeeld tijdens commerciële onderhandelingen.

Corrigeer

NIEUWS