België stuurt Caudron, Merckx en Leppens naar WK driebanden

België stuurt Caudron, Merckx en Leppens naar WK driebanden

Frédéric Caudron Foto: BELGA-CONCERTPIX

Frédéric Caudron (UMB 6), Eddy Merckx (UMB 11) en Eddy Leppens (UMB 16) vertegenwoordigen België op het komende WK driebanden in het Boliviaanse Santa Cruz (8-12 november).

Caudron pakte de wereldtitel in 1999 en 2013 en is volgens biljartlegende Raymond Ceulemans de beste van de wereld. “Er zijn veel goede spelers, het niveau is de laatste jaren enorm gestegen”, relativeerde Caudron dinsdag op een persconferentie in Drogenbos. “Biljart is ook een momentensport. Heb je even een mindere periode, dan daal je meteen op de wereldranglijst.”

“Ik zak met ambitie af naar Bolivia. Als sportman wil je altijd winnen. Anders blijf je beter thuis”, vervolgde Caudron, die in januari met succes zijn titel verdedigde op het Belgisch kampioenschap. “De Spaanse titelverdediger Daniel Sanchez (UMB 1) en de Nederlander Dick Jaspers (UMB 3) staan er altijd. Maar ook mannen als de Zuid-Koreaan Kim Heang Jik (UMB 2), de Zweed Torbjörn Blomdahl (UMB 4) en de Italiaan Marco Zanetti (UMB 5) zijn meer dan outsiders. En Eddy Merckx is tot alles in staat op een toernooi.”

Belgiës nummer 1 vertrekt woensdag al naar Mexico om een demonstratietoernooi te spelen en tegen het WK de jetlag verteerd te hebben. Caudron is op het WK ingedeeld in groep D, samen met de Colombiaan Huberney Catano (UMB 60) en de Peruaan Guido Sacco (UMB 68). De top twee van elke poule stoot door naar de volgende ronde.

“Dit is het belangrijkste toernooi van het jaar”, verklaarde Merckx, net als Caudron tweevoudig wereldkampioen (2006 en 2012). “In Zuid-Amerika leeft het biljarten enorm, met de steun van het publiek kan iedereen altijd iets meer.” In poule J treft Merckx de Turk Can Capak (UMB 27) en de Argentijn Carlos Zarate (UMB 118).

Leppens veroverde vorig jaar WK-brons, net als in 2005 en 2009. In 2010 werd het zilver. “Ik heb me zo goed mogelijk voorbereid en ben mentaal klaar om op topniveau te presteren”, stelde de Limburger. “Ik mag niet klagen over mijn huidige vorm. En ik voel me goed op nieuwe biljartlakens.” Leppens werd in poule O ondergebracht, samen met de Zuid-Koreaan Sung-Won Choi (UMB 14) en de Boliviaan Jesus Salazar (UMB 2247).

Ceulemans ziet nauwelijks Belgisch biljarttalent opstaan

Raymond Ceulemans (80) ziet de toekomst van het Belgische biljarten intussen somber in. In België zijn er amper zeventien jeugdspelers actief. "Dat is eigen aan onze tijd. De jongeren zijn bezig met gamen. Het interesseert hen niet. Hier en daar staat er nog wel eentje op, die meestal wel goed is. Maar er zijn er te weinig. Biljarten is ook te moeilijk, dan spelen ze wat pool", verklaarde de 35-voudige wereldkampioen, die nog steeds biljart. "Er kunnen nog altijd stappen gezet worden qua omkadering, maar het ligt toch voornamelijk aan de jongeren zelf. Er zijn veel meer keuzemogelijkheden dan vroeger. Europa heeft het biljarten gedomineerd, maar het zwaartepunt verplaatst zich nu naar Azië. Daar is de sport blijkbaar wel populair."

Er moet iets gebeuren, aldus Frédéric Caudron. "Het gebrek aan interesse bij de jeugd is een probleem", stelt Belgiës huidige nummer 1. "Biljart is zogezegd niet sexy, maar ik zie het verschil niet met het snooker dat wel veel aandacht krijgt. Of mijn generatie een rol kan spelen om het biljarten populairder te maken? Als je van deze sport wil leven, moet je veel spelen. Wij hebben dus geen tijd om te helpen bij bijvoorbeeld een biljartacademie, die absoluut zou moeten opgericht worden door de federatie."

Elders in de wereld is het biljarten wel populair, zo weet Caudron. "In Zuid-Korea is er een tv-kanaal dat 24 uur op 24 biljart uitzendt. Mede door die aandacht zijn er nu zoveel Zuid-Koreaanse topspelers. Ook in Colombia is het biljarten een populaire hobby onder de jongeren. Een uurtje biljarten kost er niet veel", besloot het nummer zes van de wereld.

Corrigeer