Kritiek op Duits plan om trein naar Anne Frank te vernoemen. “Buitengewoon ongelukkig”

Kritiek op Duits plan om trein naar Anne Frank te vernoemen. “Buitengewoon ongelukkig”

Foto: © NASA/The Hollywood Archive , Shutterstock

De Duitse spoorwegen hebben geopperd om een nieuwe hogesnelheidstrein te vernoemen naar Anne Frank. Volgens Deutsche Bahn staat het Joodse meisje symbool voor tolerantie. De Anne Frank Stichting denkt daar anders over en noemt het initiatief buitengewoon ongelukkig.

Deutsche Bahn neemt vanaf volgend jaar 25 nieuwe hogesnelheidstreinen in gebruik. De Duitse spoorwegmaatschappij schreef een wedstrijd uit, waarbij mensen namen konden aandragen. Eén van de vaakst ingestuurde namen was die van Holocaustslachtoffer Anne Frank.

De jury vond het een goed plan en ging akkoord met de naam. Volgens Deutsche Bahn-woordvoerster Antje Neubauer staat Anne Frank symbool voor tolerantie en het vreedzaam samenleven tussen verschillende culturen.

De jury ging niet over één nacht ijs met de opmerkelijke beslissing, aldus het spoorbedrijf. “Als Deutsche Bahn zijn we ons bewust van onze verantwoordelijkheden en gaan we sinds onze oprichting kritisch om met de geschiedenis van de organisaties die ons voorgingen.” Dat bericht Het Parool.

Pijnlijk

Niet iedereen is echter te spreken over het plan, onder wie de Nederlandse Anne Frank Stichting. “De naamgeving roept controverse op en die begrijpen wij. De combinatie van Anne Frank en een trein roept associaties op met de Jodenvervolging en deportaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. De combinatie is pijnlijk voor mensen die de deportaties hebben meegemaakt en veroorzaakt opnieuw pijn bij hen die de gevolgen van toen met zich meedragen”, klinkt het.

Deutsche Bahn heeft aangegeven de kritiek in beraad te nemen en gaat intern in discussie over de naamgeving. Het bedrijf heeft daarvoor onder meer Joodse organisaties geraadpleegd.

Anne Frank werd in 1944 door de nazi’s -per trein- gedeporteerd naar het concentratiekamp Bergen-Belsen. Daar vond ze de dood.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees