CIA-memo: Hitler overleefde WOII en werd in 1955 aangetroffen in Colombia

CIA-memo: Hitler overleefde WOII en werd in 1955 aangetroffen in Colombia

Foto: AP

De Amerikaanse regering heeft in de jaren ‘50 een CIA-agent naar Colombia gestuurd om te onderzoeken of Adolf Hitler daar nog in leven was, zo blijkt uit vrijgegeven documenten. Een oud-SS’er die destijds in het Zuid-Amerikaanse land leefde, vertelde een informant dat hij geregeld met de gewezen ‘Führer’ sprak. Aan de memo werd zelfs een foto toegevoegd waarop de SS’er te zien is naast iemand de verdacht veel lijkt op Hitler. Het beeld zou dateren uit 1955.

De Amerikaanse buitenlandse inlichtingendienst CIA hield er rekening mee dat Adolf Hitler de Tweede Wereldoorlog overleefde en naar Zuid-Amerika vluchtte. Dat blijkt uit recent vrijgegeven documenten, meldt Newsweek.

In de memo staat gedetailleerde informatie die een anonieme informant doorspeelde aan de CIA. De man stond in nauw contact met voormalig SS’er Philip Citroen, die in de jaren ‘50 in Zuid-Amerika was. De informant stelde dat “Citroen eind september 1955 in vertrouwen verklaarde dat Hitler nog altijd in leven was”, valt er te lezen. “Citroen claimde dat hij ongeveer eens per maand contact had met Hitler.”

Nog steeds aanbeden

Volgens Citroen leefde Hitler in de Colombiaanse stad Tunja, waar meerdere oud-nazi’s hun dagen zouden slijten. Hitler zou door hen nog altijd aanbeden worden. Zo brachten zij hem de Hitlergroet en werd de gewezen Duitse leider nog altijd aangesproken als ‘der Führer’, zo staat in de memo.

Adolf Schrittelmayor

Verder werd er bij de documenten een foto gestoken -zogezegd uit 1955- van Citroen en ene Adolf Schrittelmayor, wat er op zou wijzen dat Hitler zijn naam had veranderd. Er wordt bovendien gesuggereerd dat het voormalig nazi-kopstuk, die toen 66 jaar zou zijn geweest, werkzaam was voor een rederij. Volgens Citroen verruilde Hitler een paar maanden later Colombia voor Argentinië.

Serieus genomen

Uit de memo blijkt dat de CIA sceptisch was over de verhalen, maar ze wel serieus nam. “Noch Chimelody-3 (de codenaam van de agent, nvdr.), noch wij zijn in een positie om een intelligente evaluatie te geven over de informatie”, wordt er opgetekend. “Het wordt gezien als mogelijk interessante informatie.”

Volgens de reguliere geschiedschrijving pleegde Hitler, samen met zijn vrouw Eva Braun, in 1945 zelfmoord in een Berlijnse bunker toen het leger van de Sovjet-Unie de stad dreigde in te nemen.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees