Burgemeester: “Laffe daad van terreur”

ISIS-aanhanger rijdt in op toeristen in New York: 8 doden, onder wie Vlaamse vrouw

Bij een terreuraanslag in New York zijn dinsdagnamiddag (plaatselijke tijd) acht doden en elf gewonden gevallen nadat een bestuurder van een pick-uptruck inreed op meerdere voetgangers en fietsers. Onder de slachtoffers is ook een Vlaamse vrouw uit Staden. De verdachte, die de aanval uitvoerde in naam van ISIS, werd neergeschoten en ingerekend.

Het incident deed zich voor aan West Side Highway en Chambers Street in Lower Manhattan. Een 29-jarige man uit Tampa (Florida) reed dinsdag rond met een gehuurde witte pick-uptruck van doe-het-zelfketen Home Depot toen hij rond 15.15 uur (plaatselijke tijd) plots van de weg afweek en inreed op meerdere voetgangers en fietsers op een fietspad. Het voertuig kwam tot stilstand door tegen een schoolbus te knallen, waarbij twee leerlingen en twee leerkrachten gewond raakten.

Lone wolf

De verdachte, volgens Amerikaanse media Sayfullo Saipov, verliet vervolgens de wagen en zwaaide met een paintballgeweer en een luchtdrukgeweer. Volgens ooggetuigen zou hij daarbij meermaals “allahu akbar” geschreeuwd hebben. De verdachte werd kort na de feiten door de politie in de buik geschoten, in de boeien geslagen en naar een niet nader vermeld ziekenhuis gebracht.

De ontmijningsdienst kwam ter plaatse om te onderzoeken of er explosieven liggen in de wagen. Er wordt voorlopig niet gezocht naar andere verdachten. Volgens de politie gaat het om een daad van een ‘lone wolf’.

ISIS

Een politieverantwoordelijke zegt dat een briefje in de wagen werd gevonden, waarop staat dat de dader handelde in naam van ISIS.

De speurders vonden de boodschap, die in het Arabisch geschreven is, bij het voertuig van Sayfullo Saipov, zo preciseerden twee hooggeplaatste leden van de ordediensten die anoniem wilden blijven, aan The New York Times. In de lichte vrachtwagen werd ook een vlag van ISIS gevonden, zeiden anonieme bronnen aan de New York Post.

Volgens gouverneur Andrew Cuomo radicaliseerde de dader in de Verenigde Staten. “Nadat hij naar de VS was gekomen, begon hij zich te informeren over ISIS en over radicale tactieken”, zei hij aan CNN. Cuomo bevestigde dat in het voertuig van de man een brief werd gevonden die naar de terreurgroep verwijst. NBC News meldde dat in de brief “ISIS lives forever” stond, en dat ook een mes gevonden werd in de truck.

Dreigement voor Halloween

Terreurexperts merken ook op dat het Franse pro-ISIS mediakanaal ‘Centre Mediatique An-Nur’ een dreigement publiceerde specifiek voor Halloween. De datum werd vermeld op een banner in de versleutelde app Telegram en op Twitteraccounts die gelinkt zijn aan ISIS.

Net als de FBI sprak de burgemeester over een daad van terreur. “Onze gedachten en gebeden zijn bij de slachtoffers en hun nabestaanden. Ik weet dat het Halloween is, maar ik wil alle New Yorkers vragen om vanavond en de komende dagen waakzaam te zijn. Als je iets verdachts ziet, meld het dan. De komende dagen zullen er extra agenten ingezet worden.”

ISIS-aanhanger rijdt in op toeristen in New York: 8 doden, onder wie Vlaamse vrouw
Foto: REUTERS

Vlaamse overleden

Bij de aanrijding op een straat voorbehouden voor fietsers en voetgangers vielen acht dodelijke slachtoffers en elf gewonden, aldus burgemeester Bill de Blasio tijdens een persconferentie. Er stierven zes slachtoffers ter plaatse. Twee anderen werden nog overgebracht naar het ziekenhuis, maar werden daar dood verklaard.

Onder de dodelijke slachtoffers is ook een Belgische, aldus minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Het gaat om een vrouw uit Staden die in New York op citytrip was met haar zus en haar moeder. Er raakten ook drie Belgen – een gezin – gewond.

Er zijn ook vijf Argentijnse vrienden bij de doden, zegt de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken. Ze waren in New York voor een reünie dertig jaar nadat ze samen afstudeerden. Een zesde vriend is gewond geraakt. Geen van de gewonden zou in levensgevaar verkeren.

(lees verder onder de foto)

ISIS-aanhanger rijdt in op toeristen in New York: 8 doden, onder wie Vlaamse vrouw
Foto: AP

“Symbool van vrijheid”

“Onze stad is getroffen door de acties van een individu die pijn en dood wilde veroorzaken”, verklaarde gouverneur Andrew Cuomo. “Terreur was zijn doel. New York is een internationaal symbool van vrijheid, van democratie. Dat maakt van ons een doelwit voor hen die tegen die concepten zijn. We hebben de pijn eerder gevoeld, we voelen de pijn vandaag, maar we zullen hier sterker uitkomen. We gaan ons leven niet veranderen, want dan winnen ze. Wij gaan ons niet aanpassen.”

De gouverneur benadrukte tijdens de persconferentie nogmaals dat de grotere politiemacht “uit voorzorg” was en dat er op dit moment geen enkele reden is om te geloven dat er nog altijd terreurdreiging is. “Het onderzoek loopt, gerechtigheid zal geschiede”, luidde het nog.

Ooggetuigen

Ondertussen lopen er ook heel wat verslagen van ooggetuigen en videobeelden van kort na het incident binnen. Beelden tonen een zwaar toegetakelde pick-up en kapotte fietsen. “We dachten dat het een Halloweengrap was, maar toen begon hij plots over de weg te lopen en hoorden we meerdere geweerschoten”, klinkt het bij een getuige.

LEES OOK. Getuigenissen: “Het was gruwelijk. Het was onwerkelijk. Ik ben in shock”

Bekijk hieronder een video met beelden van vlak na de aanslag:

“Nieuwe aanval van gestoorde geest”

President Donald Trump plaatste kort na de aanslag verschillende korte reacties op Twitter. Later op de dag verstuurde het Witte Huis de volgende officiële verklaring: “Onze gedachten en gebeden zijn bij de slachtoffers van de terreuraanslag van vandaag in New York City en bij hun families.”

LEES OOK. Trump neemt meteen maatregelen: “Dit mag niet gebeuren in VS! Genoeg!”

Premier Charles Michel heeft dinsdagavond zijn medeleven betuigd na de vermoedelijke aanslag in Manhattan, New York. “Onze gedachten zijn bij alle slachtoffers en hun families van de aanslag in #Manhattan. We staan schouder aan schouder met de burgers van de VS #NewYork”, zo stuurde hij uit via Twitter.

Las Vegas

Dit is de dodelijkste aanslag in de stad New York sinds de aanslagen van 11 september 2001 en gebeurde vlak bij het World Trade Center, het voornaamste doelwit van toen.

Het incident komt slechts enkele weken na de schietpartij in Las Vegas, waarbij 58 doden en meer dan 500 gewonden vielen. Dader Stephen Paddock vuurde toen minutenlang vanuit een hotelkamer in een massa festivalgangers.

ISIS-aanhanger rijdt in op toeristen in New York: 8 doden, onder wie Vlaamse vrouw
Foto: EPA, shut, isopix, blg, pn
ISIS-aanhanger rijdt in op toeristen in New York: 8 doden, onder wie Vlaamse vrouw
Foto: AFP
ISIS-aanhanger rijdt in op toeristen in New York: 8 doden, onder wie Vlaamse vrouw
Foto: AP
ISIS-aanhanger rijdt in op toeristen in New York: 8 doden, onder wie Vlaamse vrouw
Foto: AP
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees