Bestaat Atlantis echt? Wetenschappers ontdekken verzonken stad in het midden van oceaan

Enorme massieven rotsblokken liggen in het midden van de Grote Oceaan, op een gestructureerde manier, alsof ze daar niet willekeurig zijn neergelegd. Wetenschappers zijn de ruïnes bij het afgelegen eiland van Phonpei zorgvuldig aan het onderzoeken. De stenen muren blijken de omkadering te zijn van iets veel groters: een video van Science Channel toont nu hoe de mysterieuze locatie van Nan Madol wellicht een verzonken stad verbergt, die heel sterk lijkt op de mythische stad Atlantis.

In de kleine natie Micronesia, in het midden van de oceaan, ligt het eiland Pohnpei. Daar kweekt het volk varkens en verbouwen ze wortelbomen. Het is er vredig en rustig, maar dat was niet altijd het geval. Onder hun voeten liggen de restanten van een grote citadel. Sinds 2016 is de site een deel van het UNESCO Werelderfgoed, maar tot nu toe was er nog weinig geweten over de oorsprong van de locatie, omdat die deels onder water ligt.

600 eilanden

Archeologen hebben nieuw licht op de zaak kunnen werpen. In een documentaire ‘What on Earth?’ leggen ze uit hoe de rotsblokken en ruïnes allemaal met elkaar verbonden blijken te zijn. Met talloze kanalen en straten zijn er zo maar liefst 600 eilanden die samen één grote stad vormen. In het midden van de oceaan.

Het gaat niet om natuurlijk gevormde eilanden, maar om plaatsen die door de mens zelf drooggelegd zouden zijn en vakkundig zouden zijn voorzien van geometrische vormen. “Een echt mysterie, want waarom zou je dat doen? Een citadel bouwen in het midden van de oceaan, zo ver weg van de bewoonde wereld”, zo vertelt wetenschapper McKoy in de documentaire.

Bestaat Atlantis echt? Wetenschappers ontdekken verzonken stad in het midden van oceaan
Nan Madol ligt in een kleine natie, ver weg van het vasteland, maar blijkt wel een enorm complexe beschaving en complexiteit te kennen. Foto: Google Maps

De lokale bewoners noemen de site ‘Nan Madol’, wat letterlijk “ruimte tussen” betekent, de ruimte tussen het vasteland en de oceaan, die toch nog leefbaar gemaakt werd. Aan de opstelling van de stad te zien zou Nan Madol wellicht een hoofdstad geweest zijn, een blakende stad van politieke macht en tevens ook het centrum van religieuze rituelen. De grote donkeren stenen muren tonen ook nu nog een bewijs van de enorme omvang van de locatie.

Bestaat Atlantis echt? Wetenschappers ontdekken verzonken stad in het midden van oceaan
Verder is er niets, maar op het water werd er een immense stad gebouwd, in 1180 voor Christus. Foto: WikiMedia

“Atlantis in het echt”

De eerste stenen zouden dateren uit het jaar 1180 voor Christus, geplaatst door de Saudeleur dynasty, een beschaving waarvan nog bijna niets is geweten, in het midden van de oceaan. Dat doet heel wat mensen denken aan de legendarische stad Atlantis. Ook die citadel is een mythisch eilandenrijk dat door een catastrofe plotseling verdwenen zou zijn.

Auteur Shirley Andrews beweert in haar boek ‘Lemuria and Atlantis’ dan ook dat Nan Madol onderdeel uitmaakte van het door de oceanen verzwolgen en legendarische vasteland van Mu. Volgens haar is dit het bewijs dat Atlantis niet zomaar een legende is, maar dat het rijk waar Plato al over schreef ooit echt bestaan heeft.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S