Fit & Gezond

Je hebt maar drie ingrediënten nodig voor het perfecte ontbijt

Je hebt maar drie ingrediënten nodig voor het perfecte ontbijt

Jammer voor wie graag cornflakes of toast als ontbijt eet, maar volgens Monique Tello kan je net zo goed dessert bij je ochtendkoffie nemen. Tello is dokter aan de prestigieuze Universiteit van Harvard en deelt haar advies voor een gezond ontbijt op de gezondheidsblog van de Harvard Medical School.

“Voor de cellen in je lichaam is er geen verschil tussen cornflakes, een bagel, een stuk toast, een muffin of een dessert”, schrijft Tello. “Verwerkte koolhydraten en suikers doen je bloedsuiker en insulinegehalte stijgen. Insuline brengt al die suiker makkelijk tot in je vetcellen, waar het opgeslagen wordt als energie, ook bekend als lichaamsvet. Het vet in spek, boter of worstjes kan je aders doen dichtslibben en het zout in bewerkt vlees doet je bloeddruk stijgen”.

Wat je dan wel kan eten als ontbijt? Simpel: een combinatie van fruit (of groenten), volle granen en gezonde proteïnen of vetten. “Dit meer dan een trend of de mening van een hippie”, schrijft Trello. “Het bewijs is er gewoon. Ik hou van spek. Maar ga er respectvol mee om, want als je het vaak eet, heeft dat gevolgen voor je lichaam.’”

Als werkende moeder heeft Trello niet elke ochtend tijd om een uitgebreid ontbijt te maken. Dit eet ze zelf als ontbijt, schrijft ze in de blog.

- Bevroren fruit: “Bessen, een fruitmix, … het maakt niet uit. Bevroren fruit is altijd vers, dus de kwaliteit en het vitaminegehalte kunnen zelfs beter zijn dan die van het fruit in de supermarkt.” Koop het fruit in grote zakken en laat elke avond een portie dooien voor ’s ochtends.

- Ongezouten noten, geroosterde zaden, of een combinatie zoals in een granola met weinig suiker.

- Yoghurt, liefst zonder suiker.

“Het fruit is de essentie van de maaltijd”, schrijft Tello. “Het is geen decoratie. Er zitten vezels en natuurlijke suikers in het fruit, gezonde vetten in de noten en proteïnen in de yoghurt. Een yoghurt met weinig suiker zal langer een voldaan gevoel geven, omdat er geen insulinepiek komt.”

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees