Afgematte Van der Poel kapot na moordende cross, “licht uit” bij Wout van Aert

Afgematte Van der Poel kapot na moordende cross, “licht uit” bij Wout van Aert

Foto: BELGA

Mathieu van der Poel boekte op de Koppenberg zijn twaalfde zege van het seizoen na een onmenselijk zware wedstrijd. Na de finish zeeg de Nederlander meteen op de grond. “Het was strompelen tot aan de finish, en echt geen meter verder.”

LEES OOK (N+): ANALYSE. Wout Van Aert betaalt de prijs voor een teveel aan ambities

“Ik wist waar ik wou aanvallen,” hoestte Van der Poel na de finish. “Ik was zeer snel gestart in die eerste twee rondes omdat ik bonificaties wilde pakken, maar daarna heb ik wat rondes moeten inhouden. Van der Haar viel aan, maar we zijn toen naar hem kunnen terugrijden. In de slotronde ben ik dan zelf opnieuw gegaan. Het leek alsof Aerts heel dicht was gekomen. Op de laatste helling was het strompelen tot de finish, en echt geen meter verder. Alles begon te draaien op het einde. Zo diep ben ik nog nooit moeten gaan om een cross te winnen.”

De wedstrijd duurde uiteindelijk een uur en acht minuten, enkele minuten langer dan de meeste crossen. “Dat er weer een ronde te veel was? Ik heb dat eigenlijk echt niet gemerkt, het ging sneller voorbij omdat je de hele cross tussen de mensen rijdt,” zei Van der Poel. “Ik dacht even dat Toon Aerts nog zou terugkeren, want hij was enorm sterk en bleef tot het einde druk zetten. Of ik tegen zondag hersteld ben voor het EK in Tabor? Ik kan goed herstellen, dus dat zal wel lukken.”

Afgematte Van der Poel kapot na moordende cross, “licht uit” bij Wout van Aert
Foto: BELGA

Van Aert: “Licht ging plots uit”

“Een goede start, maar een mindere tweede helft”, resumeerde een teleurgestelde Wout van Aert zijn namiddag op de Koppenberg. “Nochtans voelde ik me wel goed en dacht ik op weg te zijn naar een goede prestatie. Maar die keren dat Mathieu overnam, ging het licht plots uit en ik kwam die moeilijke momenten niet meer te boven.”

Van Aert startte nochtans met vertrouwen aan de Koppenbergcross nadat hij vorig weekend in Ruddervoorde naar eigen zeggen voor het eerst een wedstrijd op een egaal tempo had kunnen afwerken. “Ik denk iedere keer dat de trein dan is vertrokken, maar net dan heb ik het telkens weer moeilijk. Blijkbaar is de weg naar de goede vorm er één met hoogtes en laagtes. Nochtans geloofde ik na Ruddervoorde echt in een goede uitslag, maar dat is niet op een minuut (1:14) eindigen.”

De wereldkampioen verklaarde vol te zijn gegaan, tot aan de laatste ronde. Na de finish zeeg hij niet neer zoals de top drie, maar maakte hij meteen rechtsomkeer, richting camper. De teleurstelling was blijkbaar groot. Toch sprak hij nog even met de pers aan de camper. “Ik zou ook graag op de grond gaan liggen”, aldus van Aert. “Maar het probleem is dat ik zover niet kan geraken. Ik kan zo diep niet gaan. Het is vechten tegen mezelf. Ik zou maar wat graag sprinten tot op de meet en vijf minuten moeten bekomen, maar dat zit er nu gewoon niet in.”

Afgematte Van der Poel kapot na moordende cross, “licht uit” bij Wout van Aert
Foto: Photo News

Van Aert vertrekt donderdag op stage naar het Italiaanse Lucca. “Ik zou graag al op het vliegtuig zitten”, kon hij nog lachen. “Ik heb nood aan wat mentale rust. Ik had echt toegewerkt naar deze Koppenbergcross, want het was het einde van het eerste deel van mijn winter. Het plan is om op stage de basis te trainen, ook nog wat bergop, er wat volume in te steken. Neen, niet met het oog op mijn wegcampagne volgend jaar, ik wil gewoon terug die goede conditie te pakken krijgen, want blijkbaar heb ik die ergens verspeeld. Volgens mij in september door een iets mindere gezondheid. Ik ga daar terug een beetje op werken, zodat mijn herstel wat beter wordt, want dat blijft een pijnpunt. Het is heus niet dat ik op vakantie ga, ik hoop echt wel om met een ‘fris kopke’ terug te komen. “

Toon Aerts (tweede): “Pure verzuring”

Ook Europees kampioen Toon Aerts moest er even bij gaan liggen na de finish. “Ik heb nu hetzelfde gevoel als na een echt zware training ter voorbereiding op het WK. Ik ken het dus, maar na een wedstrijd heb ik dat nog niet vaak meegemaakt. Het is pure verzuring, denk ik,” stelde Aerts na afloop. “Ik had op het einde het gevoel dat ik misschien nog kon terugkeren. Op dat vlakkere stuk leek het alsof ik één van de enigen was die doorhad dat je daar wat kon bijschakelen. Als dat stuk wat langer was, dan was ik misschien nog komen aansluiten.”

Afgematte Van der Poel kapot na moordende cross, “licht uit” bij Wout van Aert
Foto: BELGA

Aerts’ ploeg Telenet Fidea Lions speelde nadrukkelijk het ploegenspel, maar moest uiteindelijk toch buigen voor de suprematie van Van der Poel. “Ik heb inderdaad veel kopwerk gedaan. Het was ook ideaal dat Lars (van der Haar, nvdr.) halverwege aanviel. Zo konden we de andere renners uit hun kot lokken en zat ik in een zetel tot we weer bij hem kwamen.”

Lars van der Haar (derde): “Mathieu en ik willen allebei winnen op EK”

Lars van der Haar nam een vliegende start en knalde de Koppenberg als eerste naar boven in de openingsronde. “Ik moest nadien even bekomen en viel wat terug. Ik kwam terecht in één van de achtervolgende groepjes, maar plots zat ik weer goed in mijn vel en kon ik terugkeren voorin”, aldus de kleine Nederlander. “Ik heb samen met Toon (Aerts) iets geprobeerd, maar Mathieu (van der Poel) reageerde goed. Op een bepaald moment reed ik ook wat weg, maar het gat groeide ook niet meer en ik hoorde aan het publiek ook dat de anderen eraan kwamen. Ik wist dat ik gegrepen zou worden.”

 

 

“Ik dacht echt dat ik ging winnen in de laatste ronde, maar toen ging Van der Poel versnellen. De eerste keer kon ik nog antwoorden, maar bij de tweede plafonneerde ik. En nu het EK in Tabor. Dat wil ik graag winnen, maar Mathieu wil dat ook. We moeten er als land naartoe trekken,” sloot Van der Haar af.

Afgematte Van der Poel kapot na moordende cross, “licht uit” bij Wout van Aert
Foto: BELGA
Afgematte Van der Poel kapot na moordende cross, “licht uit” bij Wout van Aert
Foto: BELGA
Corrigeer