Volgend jaar al minder renners in grote rondes, maar UCI-baas wil nóg kleinere teams

Volgend jaar al minder renners in grote rondes, maar UCI-baas wil nóg kleinere teams

Foto: Photo News

In 2018 wordt het aantal deelnemers per team in grote rondes al verminderd van negen naar acht renners en in andere wedstrijden van acht naar zeven renners, maar voor David Lappartient is dat blijkbaar nog niet genoeg. De Fransman, onlangs verkozen als nieuwe UCI-president, zei tegenover het Franse radiostation RMC nog verder te willen afslanken naar teams van slechts zes (!) renners.

“We hadden ooit teams van tien renners, en toen zijn we erin geslaagd om dat te laten zakken naar negen. We hebben het nu al laten zakken, maar ik wil nog verder gaan. Teams van zes renners zouden beter zijn,” vertelde de Fransman op de radio. Lappartient wil daarmee zorgen dat er minder valpartijen zijn, terwijl het ook de kans op dominantie van één team zou verkleinen. Of de teams en renners daarmee akkoord gaan, is nog maar de vraag.

Lappartient kwam in hetzelfde interview terug op een discussie die al jaren gaande is in het wielerpeloton: het al dan niet verbieden van oortjes in de koers. “Ik wil ze niet onmiddellijk uit het peloton bannen, maar op lange termijn is dat wel de bedoeling,” aldus de UCI-baas. “Op het komende wereldkampioenschap in Innsbruck zullen ze alvast verboden zijn. Zonder oortjes zullen er volgens mij interessantere wedstrijden zijn, terwijl we zo ook minder risico lopen qua beveiliging en de manipulatie van wedstrijden door gokkers.”

Corrigeer