Food

Waarom je vocht van mozzarella, zure wijn en lookrestjes niet moet weggooien

Waarom je vocht van mozzarella, zure wijn en lookrestjes niet moet weggooien

Soms gooi je schatten weg in de keuken. Daar gaat de Amerikaanse culinair journaliste Claire Dover van uit in op haar blog ‘Eating Trash With Claire’, die verschijnt op de website Lifehacker. Ze ontdekte onder meer dat kersenpitten, iets te zure wijn en het vocht uit een pakje feta of mozzarella nog perfect bruikbaar zijn.

Dat vocht kan je namelijk gebruiken als kookvocht om rijst in te koken. “Gebruik de wei in plaats van kraantjeswater, of verdun hem als hij erg zout is”, schrijft Claire. “Kook de rijst zoals je anders doet. Het vocht van de mozzarella zal een subtiele, zachte, romige smaak aan je rijst geven. Gebruik je het vocht van feta, heb je nog meer smaak en zout - extra zout toevoegen is dan niet nodig.”

Heb je nog een restje wijn in je ijskast staan dat een beetje te zuur is om te drinken? Dat kan je uiteraard in de saus draaien, maar je kan er ook een vleesmarinade van maken: gooi 120 ml olijfolie bij 60 ml wijn, twee teentjes fijngesneden look en een scheutje Worcestershiresaus, een koffielepel geraspte mierikswortel en een eetlepel ahornsiroop. Laat je vlees er enkele uren in marineren. Of maak er een vinaigrette van: 60 procent olie, 30 procent wijn, die je aanvult met kruiden of smaken naar keuze. Meer recepten voor wijn vind jehier.

Waarom je vocht van mozzarella, zure wijn en lookrestjes niet moet weggooien

Ook de papierachtige pellen van een bol look moet je volgens Claire niet weggooien: bewaar ze -zoals sommigen doen met de pel van een ui- en gebruik ze om bouillon van te maken. Na vijftien minuutjes zacht inkoken krijg je een goudgele bouillon die je kan gebruiken in rijstgerechten en sauzen. Het hele recept vind jehier.

Kersenpitten kan je gebruiken in thee of limonade, maar ook in room. Gooi een handvol kersenpitten in een bakje koude (zoete) room en laat hun smaak een nachtje intrekken. De volgende dag kan je de room, die een kersenaroma heeft, opkloppen voor een dessertje. Het hele recept vind je hier.

Wie komkommers liever geschild eet, kan de schillen nadien nog gebruiken voor op de boterham: meng 100 gram roomkaas met twee eetlepels mosterd en wat fijngehakte rucola in een blender met de (gewassen) komkommerschillen. Het resultaat is een lekkere vegetarische spread.

Meer tips om creatief met keukenrestjes om te springen, vind je op de blog ‘Eating trash with Claire’.

Corrigeer