Oezbeekse dader (29) aangeklaagd voor terrorisme, tweede verdachte gevonden

Een dag na de aanslag in New York heeft het federaal parket van Manhattan de 29-jarige Oezbeek Sayfullo Saipov officieel in staat van beschuldiging gesteld voor terrorisme. De speurders hebben ook een tweede verdachte gelokaliseerd.

De FBI vroeg even voordien hulp in van de bevolking in de zoektocht naar een tweede verdachte van de aanslag in New York. Het gaat om een 32-jarige Oezbeek die bevriend zou zijn met de terrorist. De speurders wilden hem ondervragen. Ze lieten wat later weten dat ze hem gevonden hebben. Mogelijk heeft hij niets met de zaak te maken, zo liet de FBI uitschijnen: “We hebben hem gevonden en we zullen het daarbij laten.”

Saipov wordt ervan verdacht achter het stuur van de lichte vrachtwagen te hebben gezeten, die dinsdag in Manhattan een 20-tal mensen aanreed. Acht slachtoffers kwamen daarbij om het leven.

Er werden twee aanklachten geformuleerd: steun aan een buitenlandse terroristische organisatie en geweld en vernieling.

ISIS-vlag in ziekenhuis

Tijdens zijn ondervraging in het hospitaal verklaarde Sayfullo Saipov zich goed te voelen bij zijn actie, hoewle hij “liever meer mensen had gedood”, aldus politiebronnen. Hij vroeg ook om een vlag van Islamitische Staat te hangen in zijn ziekenhuiskamer.

Saipov vertelde de speurders dat hij besliste om op Halloween toe te slaan omdat er dan veel mensen op straat zouden zijn. Hij hoopte tot de Brooklyn Bridge te rijden om ook daar voetgangers omver te rijden.

Op een persconferentie zei Joon H Kim, de federaal procureur van Manhattan, dat Saipov de aanval maandenlang voorbereidde, en op 22 oktober al een wagen huurde om zijn route langs de westelijke zijde van Manhattan voor te bereiden.

Een jaar gelden besloot hij, “geïnspireerd” door ISIS-filmpjes, een aanslag te plegen. Twee maanden geleden wist hij dat hij een truck ging gebruiken. Volgens een buur had Saipov in de drie weken voor de aanslag meerdere keren een pick-uptruck gehuurd hebben zoals hij gebruikte in New York. “Ik vond het vreemd. Nu denk ik dat hij aan het oefenen was”, vertelde de buur aan de LA Times.

Saipov zou geradicaliseerd zijn nadat hij naar de VS verhuisde, toen hij geen vaste job kon vinden en zijn leven niet werd wat hij hoopte. Op zijn telefoon vonden speurders ongeveer 90 video’s, waarvan veel ISIS-gerelateerd propaganda lijkt te zijn. Er stonden ook bijna 4.000 foto’s op zijn gsm, ook grotendeels ISIS-propaganda, aldus de FBI. Een briefje in de pick-uptruck moest duidelijk maken dat hij de aanslag in naam van de terreurgroep pleegde. Er zou ‘ISIS leeft voor eeuwig’ op gestaan hebben.

In rolstoel

Woensdagavond verscheen hij voor het eerst voor een rechtbank in New York, in een rolstoel. Hij kreeg een pro-Deoadvocaat toegewezen en beantwoordde de vragen voornamelijk met ja of nee, met behulp van een Russische tolk.

Oezbeekse dader (29) aangeklaagd voor terrorisme, tweede verdachte gevonden
Foto: AP

De hoorzitting begon om 18 uur plaatselijke tijd, en duurde volgens New York Post maar tien minuten.

Saipovs vrouw Nozima Odilova (23) heeft ook al gesproken met de speurders. De vrouw, die net als de verdachte immigreerde uit Oezbekistan, woonde met hem in New Jersey. Ze hebben drie kinderen samen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees