Fit & Gezond

Te koud om te gaan joggen? Voor deze trendy sporten moet je niet buiten zijn

Te koud om te gaan joggen? Voor deze trendy sporten moet je niet buiten zijn

Foto: lesmills.com

Als het gure herfstweer je er van weerhoudt om de sportschoenen aan te trekken is het hoog tijd om een sportieve bezigheid uit te pikken die je ook binnenshuis kan uitoefenen. Wie nog op zoek is naar een nieuwe vrijetijdsbesteding die een tikkeltje origineler en pittiger is dan Zumba, vindt hier ongetwijfeld wel zijn ding.

1. Gewichtheffen op muziek - Body Pump

Wie graag met gewichten in de weer is, maar liever niet saai in zijn eentje met halters aan de slag gaat, zal ongetwijfeld geïntrigeerd raken door Body Pump. Met deze intensieve krachttraining train je alle belangrijke spiergroepen van je lichaam, bouw je uithoudingsvermogen op én verbrand je een flinke dosis calorieën. Elke sessie bestaat uit een vast trainingsprogramma met losse gewichten en halters uitgevoerd op opzwepende muziek. Hoewel deze krachttraining ook voor beginners geschikt is, vergt het toch enig doorzettingsvermogen van de beoefenaar: één uur lang squats, presses en lifts uitvoeren zonder gewichten is immers al behoorlijk pittig voor een leek, laat staan MET gewichten ... Doorzetten in de boodschap.

Ben je geïnteresseerd in deze groepsfitnesslessen, dan kan je terecht bij de grote fitnesscentra, zoals Health City en Basic-Fit en het merendeel van de kleinere lokale fitnesscentra. Bijna elk centrum met een uitgebreid aanbod aan groepslessen biedt tegenwoordig Body Pump aan.

2. Yogaposes in de lucht - Aerial yoga

Iedereen heeft de voorbije jaren ongetwijfeld al een keertje een yogamatje uitgerold en zich laten verleiden tot een sessie yin yoga, vinyasa yoga of power yoga. Yogi's die echter nog een stapje verder willen gaan, kunnen hun yogaposes ook in de lucht ten uitvoere brengen met aerial yoga. Deze yogavorm, die vorig jaar voor het eerst in België geïntroduceerd werd, wordt uitgevoerd met behulp van een hangmat uit parachutestof en biedt de beoefenaar net iets meer uitdaging. Zo ben je in staat om poses aan te nemen die je vanop de grond onmogelijk kan realiseren, moet je je focus harder bijstellen en worden je spieren nog meer geactiveerd om je evenwicht te bewaren. Zou het ook geschikt zijn voor de onhandigen onder ons?

Niet alle yogacentra in België bieden al aerial yoga aan. Op deze adresjes in Vlaanderen kan je wel al terecht: Valavie in Gent, Pure Yoga in Brugge, Buddha Yoga in Nijlen (workshops), Aspria in Brussel. Wil je deze hangmatyoga thuis beoefenen? Dat kan! Op het internet vind je meerdere adresjes om zo'n hangmat in huis te halen.

3. Trampolinespringen op muziek - Swiss Jump of Ubound

Karen Damen, John Crombez en Goedele waagden er zich in het televisieprogramma 'Perfect' al aan, met de nodige hilariteit voor de kijkers als gevolg, en nu blijkt Ubound of Swiss Jump uitgegroeid tot een ware trend in fitnessland. Gedurende één uurtje stuiter je erop los op een trampoline, een uitputtende cardiotraining waarbij je naar verluidt een flinke dosis calorieën verbrandt. Deze fitnesstrend zou ook amper de pezen en gewrichten belasten, omdat de trampoline de schokken opvangt. Ideaal voor éénieder die telkens stiekem overmand door jaloezie naar zijn kinderen op de trampoline zit te staren en bereid is zich flink in het zweet te werken.

Ook deze fitnessvorm is al flink ingeburgerd in België, maar de grote fitnesscentra bieden de lessen meestal niet aan. Op de website Swissjump vind je adresjes in jouw beurt. In Vlaanderen zijn er ondertussen een vijftiental adressen waar je de lessen kan volgen.

4. Pirouettes, battements en pliés - ballet voor volwassenen

Na de lancering van de film 'Black Swan' werden workouts aan de barre razend populair, want plots bleek ballet de ideale manier om een gestroomlijnd lijf te bekomen. De film maakte echter ook lang vervlogen herinneringen los. Veel meisjes droomden er ooit immers van om een ballerina te worden, maar zagen die droom in hun kindertijd nooit vervuld raken. Gelukkig ben je nooit te oud om bij te leren, want heel wat dansscholen bieden tegenwoordig balletlessen voor volwassen beginners aan. Al toom je je enthousiasme best maar een beetje in als je jezelf al meteen als een echte ballerina over de vloer ziet schrijden. Ballet is waanzinnig moeilijk. Je mag jezelf al meer dan gelukkig prijzen als je na enkele weken oefenen eindelijk een pirouette kan maken.

Ben je op zoek naar een dansschool in jouw buurt? Neem dan een kijkje op Danscool.be.

5. Gevechtsporttechnieken op muziek - Body Combat of Kimax

Cardiotrainingen die geïnspireerd zijn op gevechtsporten zoals karate, boksen, taekwondo, tai chi ... zijn de laatste jaren behoorlijk populair. Zeker nadat verschillende modellen van Victoria's Secret zweren bij dergelijke trainingen om zich voor te bereiden op dé modeshow van het jaar. En dat hoeft eigenlijk niemand te verwonderen, want wie geen al te grote fan blijkt van zwoele danspasjes à la zumba en liever zijn stoere kant omhelst, vindt hier ongetwijfeld wel zijn gading. Verwacht niet meteen dat je na deze lessen een genadigd judoka of bokser wordt, maar je zal absoluut volkomen voldaan, bezweet en met knikkende knieën de matten verlaten.

Ben je geïnteresseerd in deze groepsfitnesslessen? Bijna alle grote fitnessketens, zoals Health City en Basic-Fit, en de lokale fitnesscentra met een uitgebreid aanbod aan groepslessen bieden tegenwoordig wel dergelijke lessen aan.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees