Seks & Relaties

Seksuoloog Alexander Witpas geeft advies

ADVIES. "Ons seksleven is een sleur, hoe kunnen we die doorbreken?"

ADVIES. "Ons seksleven is een sleur, hoe kunnen we die doorbreken?"

(genrebeeld) Foto: Shutterstock

“Mijn vrouw en ik zijn twaalf jaar samen en we vinden allebei dat ons seksleven een sleur is geworden. We willen daar iets aan doen en hebben er al over gepraat. Lingerie, speeltjes, standjes, massages, we kennen al die adviezen, maar het zegt ons allemaal niks. We zouden liefst ‘gewone seks’ hebben, maar dan met meer gevoel.” Seksuoloog Alexander Witpas geeft advies.

Van tijd tot tijd je seksleven nieuw leven inblazen is een eerbare onderneming. Ik ken geen magische tip waarmee dat in een handomdraai lukt. Elk koppel is anders en met algemene adviezen spring je niet ver. Wat ik wel kan meegeven, is een stappenplan voor een gesprek dat meer inspiratie op maat biedt.

ADVIES.
Alexander Witpas

Stap 1. Ga samen terug in jullie herinnering, naar een vrijpartij die heel intens voelde. Bespreek in detail hoe je dat hebt ervaren. Welke gevoelens waren het? Was het spanning of juist innerlijke rust? Was het blijdschap of trots? Nieuwsgierigheid? Intimiteit en verbondenheid? Hoe voelde je lichaam? Hoe was het in het begin en wat veranderde tijdens het vrijen? Hoe voelt het nu, wanneer je terugkijkt?

Stap 2. Ga eens na: hoe kregen jullie het toen voor elkaar om die gevoelens op te roepen? Wat was er in de situatie, wat deed je zelf, wat deed je partner? Het is oké om niet altijd direct een antwoord te hebben. Laat genoeg ruimte om het niet te weten, tot je wellicht iets te binnen schiet. Deel dat. Belangrijk is niet dat het rationeel klopt, wel dat het je raakt.

Stap 3. Nu je die gevoelens van toen opnieuw een beetje voelt en een idee hebt van hoe je die toen hebt opgeroepen: wat zou je in de toekomst concreet kunnen doen om jullie seksleven interessanter te maken? Streef niet naar zekerheden, eerder naar mogelijkheden. Stel elkaar minstens tien keer de vraag: “Wat nog?”

Alexander Witpas is seksuoloog en criminoloog. Hij heeft een praktijk in Antwerpen en werkt bij de Vlaamse Gemeenschap. Heb je een vraag voor hem? Mail naar seks@nieuwsblad.be

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees