Pieter start reddingsactie voor bijzondere boom op speciale plaats

Pieter start reddingsactie voor bijzondere boom op speciale plaats

Pieter Bekaert wil er alles aan doen om de linde op de speelplaats van de vrije gemengde basisschool SPWe te behouden. Foto: evr

Wevelgem -

Een historische en kerngezonde lindeboom van 0,5 meter dikte dreigt te verdwijnen op de speelplaats van een basisschool in de Schoolstraat in Wevelgem. Wevelgemnaar Pieter Bekaert wil dat verhinderen en start een reddingsactie.

De lindeboom staat sinds mensenheugnis in de vrije gemengde basisschool SPWe in de Schoolstraat in Wevelgem. Nu zou hij moeten verdwijnen omdat de wortels de speelplaats aantasten en de kosten voor het onderhoud te duur uitvallen. Pieter Bekaert ziet het anders. Hij is tuinaanlegger en de lindeboom is kerngezond.

Stoeien

“Ik begrijp de directeur enigszins als hij zegt dat hij liever zijn centen besteedt aan didactisch materiaal voor de kinderen in plaats van het geld onder de grond te steken”, zegt Bekaert. “En er zijn inderdaad in het verleden al kosten gemaakt. Anderzijds moeten de kinderen vertrouwd geraken met de natuur en worden er ook hakselzones voorzien om te stoeien. Ik wil iets doen om de boom te behouden.”

Bekaert spreekt naar eigen zeggen tegen zijn eigen winkel, maar hij wil desnoods het snoeien van de kerngezonde boom tegen een heel scherpe prijs of zelfs gratis uitvoeren. “Ik kreeg bericht van de school dat er een aannemer is gevonden die de boom wil omhakken en het stukje speelplaats kan herstellen. Ik wil het daar niet bij laten. Mocht iedereen die ooit op het schooltje zat, of er nu kinderen heeft, één euro schenken via crowdfunding, dan komen we er wel.”

Symbolische strijd

“Weet je, aan de Wevelgemse begraafplaats is een beuk ter ziele gegaan die eigenlijk kerngezond was. Door het plaatsen van een autobushokje zijn de wortels op vrij ruwe wijze verwijderd en kreeg de boom een schimmelziekte. Hij was 180 jaar oud. Bij de linde zijn de wortels makkelijker te verwijderen, hij is ook niet zo gevoelig als een beuk. Er is dus een goede kans dat we de boom redden én de speelplaats netjes houden. Ik zie het trouwens eveneens als een symbolische strijd. Ik steek mijn nek uit omdat ik weet dat er iets aan te doen is. Kinderen gebruiken de boom trouwens ook als schaduwplaats bij felle zon.”

De directie van de school geeft Bekaert nog de kans om het vellen van de boom te verhinderen. “Als we een alternatief bieden moet het lukken”, zegt Bekaert. “Het financiële plaatje kan geen probleem zijn. De boom kan dan blijven staan en wie weet kunnen we met de ouderraad en enkele ouders de speelplaats herstellen. Wie dat wil, mag met me contact opnemen.”

INFO

Wie wil helpen kan mailen naar pieter.bekaert@skynet.be

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees