Uitbater kinderboerderij reageert op foto’s van “verwaarloosde” dieren

Uitbater kinderboerderij reageert op foto’s van “verwaarloosde” dieren

Foto: Facebook

Wilrijk -

De vroegere kinderboerderij in Wilrijk is aan het verloederen sinds de stad ze heeft overgedragen aan een privé-uitbater. Dat schrijft sp.a-districtsraadslid Johan Peeters op Facebook na een bezoekje. Hij postte ook een foto van een dood varken. Om aan te tonen dat dieren er worden verwaarloosd. De huidige uitbater, Pieter Marx, voelt zich koud gepakt.

Is het jaloezie of is het de verkiezingskoorts die al begint op te spelen? Niemand van de medewerkers van de kinderboerderij begrijpt waarom de politicus zo zwaar uithaalt.

Een paar jaar geleden heeft de stad Antwerpen de kinderboerderij van de hand gedaan om te besparen. Greenmarx, het bedrijf van Pieter Marx, had de beste papieren en is voor dertig jaar uitbater. Hij maakte van de kinderboerderij een Stadsboerderij, waar ook groenten geteeld worden voor de bewoners van de stad. Toch blijven sommigen het nog altijd moeilijk hebben met die privatisering.

Uitbater kinderboerderij reageert op foto’s van “verwaarloosde” dieren

“Decennialang was deze plek een bron van vreugde voor duizenden kinderen die er elk jaar langskwamen. Er waren tientallen vrijwillgers aan de slag, mensen met een beperking keken er zo naar uit, scholen en jeugdverenigingen kwamen elk jaar meermaals langs. Het doet me dan ook ontzettend veel verdriet dat zulke warme ontmoetingsruimte voor kinderen, ouders en grootouders op enkele jaren tijd volledig om zeep is geholpen”, zegt Johan Peeters die voor s.pa in de districtsraad zetelt in een Facebookbericht.

Uitbater kinderboerderij reageert op foto’s van “verwaarloosde” dieren

“Er zijn nog nauwelijks dieren aanwezig (enkel varkens en kippen), er is geen enkele vorm van educatie meer, het telen van gewassen gaat niet door wegens de vervuilde gronden, het hekwerk wordt op vele plekken amateuristisch afgedekt om het uitbreken van de varkens te vermijden, de cafetaria is definitief gesloten en het sanitair is niet toegankelijk. Het is een verwaarloosde site geworden en er komen natuurlijk nog nauwelijks mensen langs. Tot mijn grote verbazing lag er zondagmiddag zelfs een kadaver vlak naast de voormalige hoofdingang”, zegt Johan Peeters. Hij fotografeerde het dode varken ook.

Varken lag klaar voor Rendac

“Op een boerderij leven dieren. En sterven ook af en toe dieren. Die moeten dan afgevoerd worden door het vilbeluik. Maar als, zoals in dit geval, een varken sterft dan moet je bellen om het te komen ophalen. Uiteraard komen die mensen niet direct. De regel is, dat is op alle landbouwbedrijven zo, dat je het kadaver zo dicht mogelijk bij de weg legt, zodat de mensen van Rendac het met hun kraan kunnen oppakken. Het varken dat gefotografeerd werd, lag aan de vroegere ingang waar normaal geen bezoekers meer komen. Het was afgedekt met een zeil dat door de wind een beetje was open gewaaid”, verdedigt Pieter Marx zich.

Op een andere foto ligt een varken in de modder. “Ja, en? Dat is toch wat varkens graag doen. Ziet dat dier er ondervoed of verwaarloosd uit”, vraagt hij.

En dan is er het chalet waar kinderfeestjes worden georganiseerd. “Dat is inderdaad dicht in het winterseizoen”, zegt Marx.

Op Facebook regent het intussen reacties. Van mensen die er vroeger met hun kinderen kwamen en het jammer vinden dat de kinderboerderij, zoals Peeters beweert, helemaal aan het verloederen is. Tot mensen die zich afvragen wanneer Gaia en minister Weyts een kijkje komen nemen. Iemand steekt zelfs een beschuldigende vinger uit naar N-VA “omdat die niet aan de gewone mens denken.”

Marx geeft toe dat alles nog niet perfect is zoals hij het wil. Dat er nog veel moet veranderen. “We zijn daar mee bezig. In samenspraak met de stad”, klinkt het.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees