Mobiliteitsminister herinnert overtreders aan strengere straffen met gepersonaliseerde boodschappen

Verkeersovertreding begaan? Binnenkort krijg je meer dan alleen een boete

© belga

Mobiliteitsminister François Bellot (MR) bindt vanaf volgend jaar op een wel heel originele manier de strijd aan tegen wegpiraten en recidivisten. Elke verkeersboete wordt vergezeld van een boodschap die de overtreder zal herinneren aan de strengere straffen die hem of haar vanaf 2018 boven het hoofd hangen.

Yves Barbieux

Wegpiraten, recidivisten, plegers van vluchtmisdrijf, bestuurders die durven te rijden onder invloed of geen verzekering of geldig rijbewijs kunnen voorleggen: minister Bellot kan er echt niet mee leven. In zijn politieke voornemens voor 2018, die de redactie van Sudpresse kon inkijken, stelt Bellot voor om die overtreders bij elke overtreding te herinneren aan het plan van de federale regering om hun wangedrag op de weg strenger te bestraffen. Elke boete, en dat zijn er zo’n 9 miljoen per jaar, krijgt er zo’n schriftelijke donderpreek bij.

© photo news

Automatisch alcoholslot

De minister van Mobiliteit hoopt dat zijn boodschap een ontradend effect zal hebben, niet alleen op de modale chauffeur die voor het eerst een overtreding begaat, maar ook op de onverbeterlijke recidivist. Weinigen kennen immers de nieuwe “tarieven” die de politierechter vanaf volgend jaar kan uitspreken. Wie 1,8 g alcohol per liter bloed blaast of voor de tweede keer betrapt wordt op rijden onder invloed, kan automatisch een alcoholslot opgelegd krijgen. Vluchtmisdrijf kan bestraft worden met een gevangenisstraf tot 4 jaar indien het slachtoffer zware letsels oploopt of sterft. Volgens minister Bellot gaat 13 procent van de verkeersongevallen gepaard met vluchtmisdrijf. In slechts 1 op de 3 gevallen wordt de gevluchte bestuurder teruggevonden.

“Dit laffe gedrag is totaal onaanvaardbaar, maar het is wel uitgegroeid tot een ware plaag”, stelt hij in zijn beleidsnota. “Wij moeten oog hebben voor het lijden van de slachtoffers van dergelijke ongevallen en voor dat van hun familie. Daarom willen wij dat extra streng kan worden opgetreden tegen vluchters indien er gewonden vallen of doden te betreuren vallen.”

De vermelding van de strengere straffen op elke boete wordt bij VIAS, de organisatie voor verkeersveiligheid, op applaus onthaald. “Elke vorm van communicatie over de gevaren van bepaalde gedragingen op de weg en de bijbehorende, verstrengde straffen, kan de weggebruiker hopelijk overtuigen dat hij zich in het vervolg maar beter aan de verkeersregels houdt.”

Meer over Mobiliteit