Waarom La Palma in ‘Thuis’ een grauwe lucht en groen gras heeft

Waarom La Palma in ‘Thuis’ een grauwe lucht en groen gras heeft

Foto: één

Terwijl de Thuis-kijker donderdagavond de positieve sfeer rond het droomhuwelijk van Tom en Judith zag omslaan, vroegen anderen zich af of de exotische vakantie van Frank en co. wel degelijk op La Palma werd gefilmd.

Zijn aandelen van de Kabouters heeft Frank uit ‘Thuis’ verkocht. Het perfecte spaarpotje om met Simonneke, Kaat, Sam, Tim en Hannah even naar het buitenland te trekken. Naar La Palma, zo willen de makers van de Eén-soap televisiekijkend Vlaanderen doen geloven.

Een stoffige berg zand doet dienst als duinen. Er staat een olijfboom en een palmboom, twee getuigen van het “tropische klimaat”. “Een terras met uitzicht op zee, met ligstoelen en al”, lacht Simonneke blij. Zij is in haar nopjes bij de villa, maar Kaat heeft het moeilijk, want ze wil liever niet in haar bikini liggen daar in het verre “La Palma”. De zon schijnt echter niet. Aan de andere kant van het zand is er ook geen druppel zeewater te bespeuren.

“Kon er nu echt geen reisje af om het in La Palma te gaan draaien?” zo vroeg een Thuis-kijker zich op Facebook af na de uitzending van afgelopen dinsdagavond. Niet dus, want La Palma uit thuis, blijkt eigenlijk in het hartje van provincie Vlaams-Brabant te liggen.

Waarom La Palma in ‘Thuis’ een grauwe lucht en groen gras heeft
Foto: één

Sombere dag in augustus

Een praktische beslissing, zo legt producent Hans Roggen uit. “Als we werkelijk opnames zouden gaan maken in La Palma, dan zou dat enorm veel tijd kosten. De cast moet mee, de crew moet mee, de omstandigheden zijn anders. Jaarlijks maken wij voor onze dagelijkse fictiereeks ongeveer 215 aflevering per jaar. Voor één aflevering draaien we ongeveer anderhalve werkdag, dus begin maar te tellen.”

Ook financieel is het voor de programmamakers voordeliger om de scènes in een Vlaamse tuin in te blikken. “Op die manier kunnen we dat budget opsparen en later inzetten voor indrukwekkendere scènes in het binnenland. Zo zoeken we een compromis om de beste en meest interessante verhalen zo goed mogelijk te kunnen vertellen”, aldus Roggen. “Daarom kozen we voor een Vlaamse palmentuin, maar dan ben je natuurlijk afhankelijk van het weer. We draaiden die scène op een sombere dag in augustus en dan heb je pech met het licht.”

Volgens Roggen stoort de overgrote meerderheid van de Thuis-fans zich sowieso niet aan een exotische scène die niet onder de Spaanse zon werd gedraaid. “Een kijker accepteert dat vlot, er kan veel in een soap zoals Thuis. Trouwens: reken maar dat de Thuis-kijker de komende dagen veel meer bezig zal zijn met de eerste barsten in het huwelijksfeest dan met het ontbreken van de zon op Palma.”

Waarom La Palma in ‘Thuis’ een grauwe lucht en groen gras heeft
Foto: één

Creatief met tijd

“We creëren wel vaker illusies zoals deze”, legt de producer uit. “Soms gebeurt dat met locaties. Zo was William zogezegd in een hotel in Genève, maar dat was gewoon een Vlaams hotel met enkele Zwitserse vlaggen en rekwisieten. En de Toscaanse villa van William? Die ligt in de Antwerpse Kempen.” Wat niet wil zeggen dat alle buitenlandse sets eigenlijk ergens in België liggen. “Jaren geleden trokken we er wel minstens één keer per jaar op uit. Zo zat Marianne wel écht in de woestijn.”

Ook met tijd durven de programmamakers al eens creatief om te gaan. “In de seizoensfinale zag je hoe Waldek op het stoeltje zat, om dan twee maanden later op exact datzelfde moment verder te gaan. Maar in dezelfde afleveringen zagen we hoe de kinderen blij waren met het einde van het schooljaar, om de volgende episode weer aan het nieuwe jaar te beginnen. Zij hadden net zoals de kijkers wel een zomervakantie. Maar fans van dit genre vinden dat niet zo erg, ze begrijpen de sprongen perfect.”

Niet naar Parijs of Londen

La Palma kan nog. Maar in Parijs of Londen zal je de ‘Thuis’-personages niet snel zien opduiken. “Dat kan je niet zomaar namaken, dat is veel te herkenbaar. Een vergezicht zoals dat van La Palma is veel minder exact, dus daar kan je nog wel een realistische kopie van maken. Als we hen ooit naar Londen sturen, dan zullen we dat ter plekke moeten gaan filmen.” Voorlopig houden ze het op het Vlaams-Brabantse La Palma.

Corrigeer

NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees