Wie hier zeven jaar geleden 50 dollar in investeerde, hoeft nu niet meer te gaan werken

Wie hier zeven jaar geleden 50 dollar in investeerde, hoeft nu niet meer te gaan werken

(themabeeld) Foto: shutterstock

De bitcoin is bezig met een ongekende opmars. Terwijl de digitale munt in december van vorig jaar nog 1.000 dollar waard was, liep dat vorige maand op tot 5.000 dollar en donderdag werd zelfs de grens van de 7.000 dollar overschreden. Wie in juli 2010 voor 50 dollar (ofwel zo’n 40 euro) aan bitcoins kocht, beschikt nu over bijna 4,4 miljoen dollar (ofwel 3,78 miljoen euro). Al is alles nu verkopen mogelijk geen goed idee.

Januari 2009. De bitcoin wordt door ‘Satoshi Nakamoto’ (een pseudoniem voor een of meerdere bedenkers van de munt) voorgesteld aan het grote publiek. Het gaat om een alternatieve munt die betalingen met computers mogelijk maakt zonder de tussenkomst van een bank. Een Bitcoin kan verdiend worden door een programma te installeren op een computer die complexe berekeningen uitvoert. Op dat moment bestaat er echter nog geen speciale markt voor. Het zijn voornamelijk fans van cryptografie (het verbergen of versleutelen van informatie) die zich bezighouden met de virtuele munt, die op dat moment nog zo goed als niets waard is.

In maart 2010 werd de (intussen opgedoekte) BitcoinMarket opgericht. Een eerste echte boost kwam er echter pas in juli van dat jaar. Dan steeg de munt in vijf dagen tijd met duizend procent in waarde naar de toen nog schamele 0,08 dollar per stuk. In december van vorig jaar werd de duizend dollar bereikt. Amper zes maanden later, in mei van dit jaar, was dat al zesduizend dollar.

Vier keer recordjackpot EuroMillions

Donderdag werd een nieuwe mijlpaal bereikt en brak de bitcoin voor het eerst door de grens van de zevenduizend dollar: de gemiddelde koers werd volgens de site Coindesk.com vastgesteld op 7.034 dollar. Dat betekent dat iemand die in juli 2010 voor 50 dollar heeft ingekocht, nu over bijna 4,4 miljoen dollar (ofwel 3,78 miljoen euro) beschikt. Een grotere investering van pakweg 10.000 dollar had zelfs 880 miljoen dollar (755 miljoen euro) opgebracht. Ofwel ongeveer vier keer de grootste EuroMillions-jackpot (van 190 miljoen euro) ooit.

Wie hier zeven jaar geleden 50 dollar in investeerde, hoeft nu niet meer te gaan werken
De grafiek van 18 juli 2010 tot vandaag (in dollar). Foto: coindesk.com

LEES OOK (+). Vergeet uw spaarpotje vol euro’s: volgens Bart De Wever betalen we binnenkort met blockchain. Maar wat is dat nu eigenlijk?

Ook op kortere termijn is de stijging hallucinant. Alleen dit jaar bedraagt de totale waardestijging al meer dan 640 procent. Dat betekent dat iemand die aan het begin van het jaar voor ongeveer 910 dollar één bitcoin kocht, nu meer dan zesduizend dollar (ruim 5.100 euro) winst heeft gemaakt.

Wie hier zeven jaar geleden 50 dollar in investeerde, hoeft nu niet meer te gaan werken
De grafiek van dit jaar alleen. Foto: Coindesk.com

Wie zoals Dagobert Duck al dollartekentjes in de ogen krijgt en eraan denkt al zijn bitcoins te verkopen, denkt beter nog eens goed na. Volgens experts is de zevenduizend dollar nog geen hoogtepunt. Sommigen menen zelfs dat dit jaar nog de grens van de tienduizend dollar bereikt kan worden.

Deze week kreeg de waarde van de bitcoin een nieuwe impuls door plannen van handelsplatform CME om futures te introduceren voor de bitcoin. Daarmee kan worden gespeculeerd op waardestijgingen en dalingen door te handelen tegen toekomstige prijzen.

De koers van de bitcoin en andere digitale valuta is zeer wisselvallig, maar de laatste maanden gaat de waarde van de bitcoin door het dak. Dat maakt de munt zeer aantrekkelijk voor speculanten. De makkelijkste manier om een Bitcoin te verkrijgen, is die te kopen op een internetbeurs zoals Bitfinex,Bitstamp, Kraken, Poloniex en CEX.IO.

Corrigeer