Vlaams bedrijf dat electricteitsverbruik stuurt overgenomen door Britse gigant voor 70 miljoen euro

Vlaams bedrijf dat electricteitsverbruik stuurt overgenomen door Britse gigant voor 70 miljoen euro

Oprichters van REstore: Pieter-Jan Mermans en Jan-Willem Rombouts. Foto: wim kempenaers (wkb)

Brussel -

Het Britse concern Centrica plc heeft het Antwerpse stroomtechnologiebedrijf REstore overgenomen. Dat laten ze weten in een persbericht. De overnameprijs bedraagt 70 miljoen euro in cash.

REstore baat een virtuele elektriciteitscentrale uit. Het bedrijf doet dat door op afstand bij grote verbruikers van stroom - denk aan diepvriesbedrijven of chemiebedrijven - hun elektriciteitsverbuik te sturen. Als er een tekort is op het stroomnet, kan REstore het verbruik van bijvoorbeeld diepvriezers wat lager afstellen, of hoger als er te veel stroom op het net is. REstore wordt daarvoor betaald door hoogspanningsbeheerder Elia. Op hun beurt krijgen die grote verbruikers van stroom een vergoeding voor hun flexibiliteit. Onder meer ArcelorMittal, BASF en Umicore zijn klant.

Begin deze maand raakte bekend dat het Antwerpse bedrijf het stroomverbruik voortaan ook bij particulieren thuis wilde gaan sturen, aan de hand van hun warmwaterboilers.

Ook buiten België

REstore is niet alleen in België, maar ook in onder meer Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië actief. Het bedrijf bestaat nog maar vijf jaar, maar mikt op een jaarlijkse omzetgroei van 50 procent.

REstore was in handen van de investeringsmaatschappijen LRM, PMV en Ackermans & van Haaren, ondernemer Thomas Leysen en de twee oprichters Pieter-Jan Mermans en Jan-Willem Rombouts. Die verkopen hun belang nu aan Centrica, volgens De Tijd voor ruim het zesvoudige van de oorspronkelijke investering. REstore was vorig jaar nog altijd verlieslatend.

Centrica verwacht echter dat de activiteit van energie-optimalisatie een belangrijke groeiopportuniteit is voor de groep. Voor REstore betekent deel uitmaken van Centrica dat het zijn technologie kan uitrollen naar Noord-Amerika en Azië.

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees