Deze luchtvaartmaatschappij gaat passagiers wegen voor ze aan boord gaan

Deze luchtvaartmaatschappij gaat passagiers wegen voor ze aan boord gaan

Stockbeeld. Foto: Shutterstock

Voordat passagiers aan boord kunnen gaan van een vliegtuig van Finnair, zullen ze eerst op de weegschaal moeten gaan staan. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij bekendgemaakt. Niet om het schaamrood op de wangen van corpulente mensen te krijgen, maar “voor veiligheidsredenen”, zo schrijft het bedrijf.

Het totale gewicht van het vliegtuig correct inschatten, is uiteraard heel belangrijk. Op die manier bepalen de technische diensten immers hoeveel brandstof er nodig is om de vlucht tot een goed eind te brengen. Hoe zwaarder het vliegtuig, hoe meer er getankt moet worden, hoe duurder het tripje. “Het gewicht van onze reizigers is het enige cijfer dat wij niet kennen. We weten wat de bagage weegt, wat het vliegtuig weegt, maar niet wat de passagiers wegen”, zo zegt woordvoerder Paivyt Tallqvist tegen de BBC.

Gemiddelde gewicht niet correct genoeg

Tot nu toe gebruikt de luchtvaartmaatschappij enkel officiële cijfers over het gemiddelde gewicht van Europeanen. Die cijfers zijn uitgerekend door de European Aviation Safety Agency (EASA), maar zijn ondertussen al acht jaar oud. Het gemiddelde van 84,6 kilogram voor mannen, 66,5 kilogram voor vrouwen en 30,7 kilogram voor kinderen onder de twaalf jaar, blijkt niet accuraat genoeg meer te zijn.

Daarom wil de Scandinavische luchtvaartmaatschappij nu zelf data samenstellen, die recenter en accurater zijn. In het totaal wil de luchthaven ongeveer 2.000 passagiers op de weegschaal krijgen om hun eigen data te kunnen samenstellen. Ondertussen zijn er al 180 klanten die hun gewicht op die manier hebben vrijgegeven. Bovendien hopen ze dit onderzoek te verspreiden over verschillende seizoenen. Een grote hoeveelheid winterjassen, zware schoenen en extra kleding kan ook een groot verschil hebben, wanneer honderden passagiers tegelijkertijd zo’n hoeveelheid dragen.

Niet de eerste keer

In oktober nog besloot een Hawaïaanse luchtvaartmaatschappij om hun klanten hun gewicht te laten noteren. Een proefproject, dat zes maanden zal duren. “We merkten dat we steeds vaker veel meer brandstof gebruikten dan gedacht”, zei een woordvoerster tegen Telegraph Travel. Ook Uzbekistan Airways doet hetzelfde sinds augustus 2015, zo schrijft BBC.

Samoa Air nam ging volgens dat concept nog net een stapje verder. Zij besloten in 2013 om hun klanten een rekening te presenteren op basis van hun gewicht. Meer dan twee derde van hun populatie zou last hebben van obesitas, wat voor grote schommelingen kan leiden in aantal kilogram.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees