Dit zijn de eerste kritieken op de iPhone X

Dit zijn de eerste kritieken op de iPhone X

Foto: ISOPIX

De iPhone X, uitgesproken als iPhone tien, is mogelijk een van de meest iconische smartphones van de laatste jaren qua ontwerp alleen al, maar is hij ook makkelijk te gebruiken en heeft het vreemde scherm van de telefoon niet te veel nadelen? Nu de eerste testresultaten binnenlopen, kunnen we daar een antwoord op geven.

De eerste journalisten in het buitenland hebben de iPhone X al kunnen testen en het toestel scoort duidelijk goed. De camera is zoals we van Apple gewend zijn meer dan behoorlijk, het scherm ziet er prachtig uit en het nieuwe design valt, na enige tijd wennen, ook in goede aarde.

Een opvallend nieuw design en technologie als de Face ID om je telefoon te ontgrendelen brengen echter ook wat moeilijkheden met zich mee. Net als het gebruik van het toestel nu de home-knop finaal verdwenen is.

Het scherm

We beginnen met het meest in het oog springende element van de nieuwe iPhone, het scherm met bovenaan de nu al veelbesproken ‘notch’ een inham in je scherm waarachter Apple de nodige sensoren en selfiecamera verstopte.

Allereerst zijn heel wat buitenlandse reviewers het erover eens dat de kleuren van het OLED-scherm prachtig zijn, beter dan die van de LCD-schermen van zijn voorgangers. OLED is ook een zuiniger schermvariant voor je batterij, waardoor die net iets langer zal meegaan dan bij de iPhone 8 bijvoorbeeld.

(lees verder onder de video)

De videoreview van de iPhone X door The Verge. Video: The Verge

De hap die bovenaan uit je scherm genomen wordt, lijkt echter toch een doorn in het oog te zijn, zeker omdat app-ontwikkelaars nog geen tijd hebben gehad de vormgeving van hun apps aan te passen aan het vreemde scherm. Zo spreekt Nilay Patel in The Verge over de volumebalk in Instagram die verdwijnt achter de ‘notch’ en icoontjes die elkaar overlappen. In portretmodus valt het echter allemaal nog tamelijk mee, stelt hij.

“Landscape modus (horizontaal) op de iPhone X is rommelig. Van een ietwat onopvallend element bovenaan je scherm, verandert de ‘notch’ in een gigantische stoorzender aan de zijkant van je scherm.” Om de ‘notch’ te ontwijken, herschalen heel wat apps zich zodanig dat ze die niet raken, maar het zorgt er wel voor dat je ogenschijnlijk enorme zwarte randen rond je scherm krijgt.

Verdwenen Home-knop

Nu de home-knop vervangen is door een balkje op het scherm, maakt dat het toestel wel minder intuïtief bestuurbaar als vorige exemplaren, zo meldt Brian X. Chen in de New York Times. “Het afgelopen decennium was de iPhone een computer die iedereen kon gebruiken zonder een handleiding open te slaan. Met de iPhone X is dat niet langer het geval”, schrijft hij.

Dit zijn de eerste kritieken op de iPhone X
Foto: ISOPIX

Het ging met name mis toen een app crashte tijdens zijn test en hij het toestel wilde resetten. “Ik probeerde omhoog te swipen om de app te verlaten en drukte daarna twee fysieke knoppen in om de telefoon uit te zetten, zonder resultaat.” Nadat hij het opzocht in de handleiding ontdekte hij dat er drie fysieke knoppen nodig zijn voor een reset van het toestel.

Ook de andere gebaren de nodig zijn om het toestel te besturen, vergen volgens Chen op zijn minst enige gewenning.

Face ID

Het was een van de stokpaardjes van Apple voor deze nieuwe iPhone: de Face ID, gezichtsherkenningssoftware die het je mogelijk moet maken het toestel te ontgrendelen zonder een wachtwoord of patroon, enkel met de vorm van je gezicht. Ook betalingen en wachtwoorden zouden met Face ID ondertekend of ingegeven kunnen worden.

Voor mensen de iPhone daadwerkelijk in handen kregen, heerste er enige scepsis over hoe goed de Face ID zou zijn. Het zou natuurlijk heel wat minder praktisch worden als het ding je niet zou herkennen met een muts op je kop of een zonnebril op. Uit de tests blijkt dat de Face ID echter in de meeste gevallen vlekkeloos werkt.

Dit zijn de eerste kritieken op de iPhone X
Face ID in actie. Foto: ISOPIX

De enige problemen die reviewer Matthew Panzarino van TechCrunch kon ontdekken, traden op wanneer hij niet keek naar de iPhone of wanneer hij die in een te grote hoek met zijn gezicht hield, waardoor de camera niet zijn hele gezicht kon zien. Nilay Patel tekende echter ook problemen op wanneer hij in fel zonlicht of onder TL-lampen vertoefde, in die gevallen was het probleem echter snel verholpen door het toestel dichter bij zijn gezicht te houden, zo schrijft hij.

Camera

Naar goede gewoonte is Apple ook de camera niet vergeten. Reviewers tekenen een zichtbaar verschil op tussen foto’s van de iPhone X en die van de iPhone 8 (Plus). Een van de twee lenzen van de camera van de X heeft een grotere lensopening dan die van de 8, waardoor meer licht binnenkomt en de foto’s er dus nog beter uitzien. Verder maken ze ook gewag van het feit dat de iPhone 8 Plus vooral te groot en log was om comfortabel in een hand te houden, een probleem dat bij de iPhone X helemaal wegvalt.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees