Man wil af van collectie: “Wie wil mijn 28.000 doodsprentjes?”

Wevelgem -

Marc Samyn uit Wevelgem wil af van 28.000 doodsberichten. Hij legde er stambomen mee aan. Nu wil hij er iemand een plezier mee doen.

“In verzamelmiddens ben ik niet de grootste”, relativeert Marc Samyn(76) uit de Handboogstraat in Wevelgem zijn collectie doodsprentjes. Maar 28.000 doodsberichten verzamelen doe je toch niet zomaar. “Ik ben er bijna veertig jaar mee bezig”, zegt Samyn. “Het begon klein, maar langzaamaan beginnen de mensen je te kennen. En ja, veertig jaar later heb ik 28.000 doodsprentjes in mijn bezit. Aangezien wij naar een appartement verhuizen heb ik geen plaats meer. Ik moet ze dus wegmaken. Ik heb er al 17.000 kunnen geven aan mijn broer, die ze ook verzamelt en vele nog niet had. Die 11.000 moet ik ook zien weg te krijgen. En eerder dan ze weg te gooien wil ik ze aan iemand schenken. Gratis, jawel en ik hoop dat er niemand belt die ze doorverkoopt, want dat zou ik niet graag hebben.”

Ingescand op computer

Verzamelwoede is één ding, voor Samyn is er nog een andere reden waarom hij zijn verzameling aanlegde. “Ik gebruik ze om de stamboom van mijn familie aan te leggen. Zo raakte ik toch al in de zestiende eeuw. Ik ben blijkbaar afkomstig van Beselare, mijn vrouw van Meulebeke, enzovoort. Gezien mijn leeftijd ga ik daar ook niet op door. Je moet er veel tijd in steken en ook wat geluk hebben bij je zoekwerk.”

De heemkundige kring van Wevelgem was volgens Samyn niet geïnteresseerd in zijn verzameling en daarom zoekt hij geïnteresseerden bij het brede publiek. Wie de verzameling wil kan Samyn bellen. En voor wie meent dat zijn jarenlange arbeid zinloos was: Samyn heeft de doodsberichten allemaal ingescand op zijn computer.

Geïnteresseerden kunnen Marc Samyn bereiken op het nummer 056-41.04.88

INFO

Bellen kan naar 056-41.04.88

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio