Wat een huzarenwerk: Marc offert al zijn vrije dagen op voor restauratie van oude muur

Wat een huzarenwerk: Marc offert al zijn vrije dagen op voor restauratie van oude muur

Marc kon het niet aanzien dat de wijngaardmuur er verkommerd bij lag. Foto: robtv

Rotselaar / Wezemaal -

Wandelaars die langs de Wijngaardberg in Wezemaal passeren hebben hem misschien al aan het werk gezien. Inwoner Marc Elsen restaureert op eigen initiatief een gedeelte van de beschermde wijngaardmuur. Hij is er al anderhalf jaar mee bezig.

Marc Elsen is een man met engelengeduld. Al anderhalf jaar besteedt deze gepensioneerde al zijn vrije tijd om een gedeelte van de wijngaardmuur te restaureren. De muur, of wat ervan overblijft, is anderhalve kilometer lang, maar is op sommige plaatsen niet meer zichtbaar. De muur werd indertijd opgetrokken met stukken ijzerzandsteen van de Wijngaardberg om de lager gelegen wijngaarden te beschermen tegen de noorderwind. In 1995 werd het beschermd erfgoed.

“Ik heb Vlaams Erfgoed dan ook vooraf om toelating gevraagd om de muur te mogen herstellen. Ik vond het een schande dat de muur er zo verkommerd bijligt. Ik ben opgegroeid in de omgeving van de muur omdat mijn grootouders er een perzikboomgaard hadden. Ik herinner me dat ik tijdens mijn jeugd al geprobeerd heb om stukken van de muur te verstevigen”, zegt Elsen.

Traag

“En de ervaring die ik toen opdeed komt me nu goed van pas. Het is niet simpel om die stenen te stapelen tot een stevig geheel. Onlangs heb ik op een hele namiddag amper zes stenen kunnen plaatsen”, zegt Marc Elsen die een stuk muur van 110 meter wil herstellen ter hoogte van de perzikboomgaard. Twintig jaar geleden wilde het gemeentebestuur de muur al herstellen, maar vond toen niet voldoende vrijwilligers.

Het werk waaraan hij anderhalf jaar geleden begon vordert dan ook maar traag. “De muur zou normaal anderhalve meter breed moeten zijn. Maar ik vind niet alle stenen meer terug in de omgeving. Ik kom hier soms tot acht uur per dag werken. Ik heb berekend dat ik aan dit tempo nog vier jaar werk heb”, zegt Marc nog.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees