Knokploeg houdt raid op door Roma gekraakt pand in Gent: 24-jarige aangehouden

Knokploeg houdt raid op door Roma gekraakt pand in Gent: 24-jarige aangehouden

“Ze bedreigden ons en hadden zelfs baseballknuppels mee”, vertelt één van de Roma.

Brussel / Gent - Een groep van 25 mensen heeft vrijdagavond het pand in Gent bestormd dat gekraakt wordt door Roma. Ze waren bewapend met stokken en Bengaals vuur. De politie kwam snel ter plaatse en kon zes mensen arresteren, dat bevestigt een woordvoerder van de politie aan De Gentenaar. Een van hen, een 24-jarige Gentenaar, werd aangehouden. Nog volgens een woordvoerder zijn er aanwijzingen dat het mogelijk voetbalsupporters betreft. Ze zouden na de wedstrijd AA Gent - Standard naar de woning getrokken zijn.

Het is voorlopig niet duidelijk wie achter de knokploeg zit al heeft de Gentse politie een vermoeden dat het voetbalsupporters betreft. De groep zou na de match tussen AA Gent en Standard "getriggerd" zijn door de beelden van een bijna aanrijding en zouden naar de woning getrokken zijn om te intimideren. De mannen in kwestie droegen maskers en waren gewapend met stokken en Bengaals vuur. 

Volgens de amokmakers zou er op het moment van de feiten niemand thuis geweest zijn. Al wordt dat ontkent door de politie en de krakers. “Waarom hebben ze dat gedaan? Wij hadden geen problemen gemaakt”, vertelt één van de Roma’s aan VTM NIEUWS. “Ze bedreigden ons en hadden zelfs baseballknuppels mee.”

De groep veroorzaakte een berg schade. Zo werd de voordeur geforceerd en gingen enkele ramen aan diggelen. Wel zouden er bij de raid op het huis geen Roma gewond zijn geraakt. Bij de schermutselingen met de relschoppers zou wel een agent gewond zijn geraakt, klinkt het. “De politie stond al paraat voor de wedstrijd tussen AA Gent en Standard toen de oproep binnenkwam waardoor we snel ter plaatse waren”, aldus nog de woordvoerder. 

Knokploeg houdt raid op door Roma gekraakt pand in Gent: 24-jarige aangehouden
Foto: sln

"Geen problemen gemaakt"

Zes personen konden worden opgepakt. Zij werden zaterdagavond voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Die besloot een van de zes aan te houden, de andere vijf mochten beschikken. De aangehouden persoon is een 24-jarige Gentenaar. Hij wordt ervan beschuldigd onwettelijk binnen te treden in een bewoond (door de krakers) huis.

LEES OOK. Parket opent onderzoek naar intimidatie door Gentse krakers

Maandag ontdekte een huurder in Gent dat zijn pand gekraakt werd door dertien Romazigeuners. Het parket heeft een onderzoek geopend. De eigenaar verklaarde dat hij de krakers aantrof na een weekendje aan zee. Al snel werden signalen opgevangen dat het pand in feite leegstond. Alles lijkt erop te wijzen dat er een domicilie stond, enkel en alleen om een leegstandsboete te ontlopen.

De Roma zijn één grote familie, waaronder vijf jonge kinderen, een hoogzwangere vrouw en een bejaarde dame. “We zijn enorm geschrokken”, vertelt één van de krakers aan Het Laatste Nieuws. “Er was de voorbije dagen wel wat aandacht, maar deze agressie hadden we nooit zien aankomen.”

Nieuwe wet

"Wat de eigenaar kan doen om die Roma buiten te krijgen?", zegt de Gentse burgemeester Daniel Termont. "Dezelfde stappen als in alle andere zaken. Het huis was volgens de politie niet bewoond, dus moet de eigenaar een procedure starten via de vrederechter. De oude wetgeving is nog steeds geldig en die maakt geen onderscheid tussen bewoonde en niet-bewoonde panden. De nieuwe wet zal dat wel doen, maar die is nog niet van kracht."

Reactie AA GENT

Bij AA Gent hebben ze intussen gereageerd op de "vermoedens" dat Gent-supporters betrokken zouden zijn bij het geweld. "KAA Gent veroordeelt dit geweld ondubbelzinnig en met de hoogst mogelijke afschuw", luidt het in een persbericht. "Mocht uit het momenteel gevoerde onderzoek blijken dat er betrokkenheid is van onze supporters, dan zal de club zich beraden over verdere acties ten aanzien van deze supporters."

Corrigeer

NIEUWS