Federaal parket heeft aanhoudingsbevel voor Puigdemont en co ontvangen. Wat nu?

Puigdemont “bereid tot volledige medewerking met Belgische justitie”

Puigdemont “bereid tot volledige medewerking met Belgische justitie”

Foto: REUTERS

Het federaal parket heeft de Europese aanhoudingsbevelen voor de afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont en vier van zijn ministers goed en wel ontvangen. Maar wat nu? De procedure die eventueel kan leiden tot hun overlevering aan Spanje kan trot 100 dagen duren. In een Nederlandstalige tweet liet Puigdemont zaterdag weten “bereid te zijn tot volledige medewerking met de Belgische justitie.”

“We zijn bereid tot volledige medewerking met Belgische justitie nav het Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd door Spanje”, plaatste Puigdemont in het Nederlands op Twitter.

Het federaal parket heeft vrijdag vijf Europese aanhoudingsbevelen ontvangen van de Spaanse autoriteiten. Naast dat voor de Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont, gaat het om de vier Catalaanse ministers Maria Serret, Antoni Comin, Llius Puig en Clara Ponsati.

Wat betekent zo’n aanhoudingsbevel? Zodra de betrokkenen aangetroffen worden, zullen ze worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Ze zullen echter niet actief worden opgespoord.

Geen vaste termijn

Het federaal parket heeft zaterdagmiddag de vijf internationale aanhoudingsbevelen overgemaakt aan het Brusselse parket. Dat meldt het Brusselse parket zaterdagavond. Die moeten dat dan overmaken aan Puigdemont en co en hen arresteren. Hoe snel dat allemaal gebeurt, hangt af van het parket en de politie. Er staat geen vaste termijn op, maar in dit geval zal het gerecht de zaak allicht niet laten aanslepen.

Klopjacht

Een klopjacht op Puigdemont en zijn kompanen zal daar niet nodig zijn. “De politie weet mijn cliënten zijn”, zegt hun raadsman Paul Bekaert. “In tegenstelling tot wat ik soms lees, verschuilen ze zich niet. Je kunt toch moeilijk zeggen van iemand die een interview geeft aan de openbare omroep dat ze zich verbergen?

Na de arrestatie moeten de Catalanen binnen de 24 uur voor de onderzoeksrechter worden geleid. Die kan drie dingen beslissen: het aanhoudingsbevel afwijzen (gebeurt bijna nooit), aanhouding bevelen voor de duur van de procedure of vrijlaten onder voorwaarden tot de zaak voorkomt bij de raadkamer. Zelfs als de raadkamer beslist om daar op in te gaan, dan is er nog beroep en cassatieberoep mogelijk. “Dat kan snel twee maanden duren”, zegt Bekaert.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees