Mode

Klanten van Zara vinden verontrustende boodschappen in kleding

Klanten van Zara vinden verontrustende boodschappen in kleding

Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis

Klanten van Zara in Istanbul hebben in kledij uit de winkelrekken ongewone etiketten teruggevonden. Turkse arbeiders verstopten boodschappen in de kledij om aan te geven dat ze niet betaald werden om de kledingstukken te maken. Zara heeft ondertussen gereageerd op de kwestie: “Moederbedrijf Inditex heeft de fabriek correct betaald, maar de eigenaar is op een frauduleuze manier verdwenen. We doen al het mogelijke om de getroffen werknemers te helpen.”

"Ik heb dit kledingstuk gemaakt, maar ik werd er niet voor betaald." Deze boodschappen vonden klanten van Zara in Istanbul vorige week in hun kledingstukken. Ze kwamen van Turkse arbeiders die tot voor kort voor toeleverancier Bravo werkten. Deze kledingfabriek sloot vorig jaar in allerijl zijn deuren, zonder zijn werknemers te vergoeden. Volgens sommige arbeiders is hen nog drie maanden loon verschuldigd.

Zara laat via een woordvoerder weten dat moederbedrijf Inditex alle facturen aan de toeleveringsbedrijven correct betaald heeft, maar dat de eigenaar van de Bravo-fabriek op frauduleuze wijze verdween in juli  2016, waardoor de fabriek moest sluiten. Het bedrijf laat ook weten dat het met de lokale afdeling van handelsunie IndustriALL en andere getroffen ketens Mango en Next onderhandelt met de aangesloten vakbond in Turkije om een noodfonds op te zetten om de getroffen werknemers te vergoeden. Dat noodfonds zou de onbetaalde lonen, schadevergoeding, ongebruikte vakantie en ontslagvergoedingen moeten compenseren voor werknemers die tewerkgesteld waren toen de fabriek plots zijn deuren sloot. “We zijn hier juridisch niet toe verplicht, maar we willen wel dat de werknemers correct vergoed worden”, klink het.

In afwachting van hun vergoeding door het noodfonds, leek bij enkele arbeiders het geduld op. Om aandacht te vragen voor hun situatie, hingen ze etiketten met hun klachten op de kleding die al in de rekken hing bij Zara in Istanbul. Die kleren werden ondertussen weggehaald. 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees