Agente die gezin op de hoogte moest brengen van dodelijk ongeval vader: “Met trillende stem zei ik dat het niet goed ging met papa”

© shutterstock

Het is een van de weinig benijdenswaardige taken van de politie: mensen het slechte nieuws brengen na een ongeval van een familielid. De Nederlandse agente Monique Bloo vertelt in Algemeen Dagblad hoe moeilijk dat soms kan zijn. “

mtm

25 juni. Een motorrijder raakt zwaargewond na een botsing met een bestelbus in Hengelo. Het was aan Bloo om dat aan zijn gezin te laten weten. Een emotioneel erg zware opdracht, zo vertelt ze nu in de Nederlandse krant. “Met gemengde gevoelens ging ik samen met een collega naar de woning”, zegt ze. “De vrouw van het slachtoffer deed open, wij kwamen meteen ter zake. We zeiden dat haar man een zwaar ongeluk had gehad en vroegen of ze met ons mee wilde komen naar het ziekenhuis. Op dat moment waren een dochter en een vriendin van de familie aanwezig in het huis.”

“De dochter viel haar moeder meteen huilend in de armen, wetende dat het niet goed gaat met papa. De vriendin bleef thuis bij de dochter, om samen te wachten op haar broer en zusje die nog op school waren. De vrouw reed met ons mee, nog niet goed beseffend wat er precies gaande was en hoe erg haar man eraan toe was. Ik probeerde haar zo goed mogelijk bij te praten. Al had ik ook geen idee van de toestand van haar man op dat moment. Zorgwekkend, meer wist ik niet."

Kleine kans van slagen

“Eens aangekomen in het ziekenhuis gingen we meteen naar de spoedafdeling. Een trauma-arts vertelde ons dat haar man geopereerd moest worden en dat de kans van slagen erg klein is. De vrouw werd naar een familiekamer gebracht, wij gingen terug naar de woning waar we werden opgewacht door twee collega’s. Die vertelden dat de ouders van de man zo snel mogelijk naar de woning werden gebracht.”

Enkele uren later kreeg de agente een telefoontje. Het ging niet goed met de man, zijn gezin moest zo snel mogelijk naar het ziekenhuis komen. “De kinderen waren toen buiten aan het spelen. Het jongetje was doelloos aan het rondfietsen op zijn crossfiets als ik de kinderen bij me roep. Met trillende stem vertelde ik hen dat het niet goed ging met hun papa en dat we hen naar het ziekenhuis zouden brengen. Op dat moment kwamen ook de ouders toe.”

Rouwstoet van motoren

De agenten en de gezinsleden reden samen naar het ziekenhuis in Enschede. Nog diezelfde avond overleed de man in het bijzijn van zijn vrouw, zijn kinderen en andere familieleden. “Enkele dagen later brachten we opnieuw een bezoekje aan het gezin. We kregen foto’s te zien van de rouwstoet van motoren. Op de voorste motor reed de zoon van het slachtoffer mee, met de helm van zijn vader bij zich.”

De agente zal het ongeval nooit vergeten. “Er zijn veel mensen die zich erover verbazen wat wij als agenten voor de kiezen krijgen. Het is meer dan alleen boeven vangen. Een ongeval is voor ons nog niet voorbij als de brokstukken zijn geruimd.”

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie