Ghys en duo De Ketele-De Pauw bezorgen België nieuwe medailles in Pruszkow

Ghys en duo De Ketele-De Pauw bezorgen België nieuwe medailles in Pruszkow

Foto: Photo News

Robby Ghys heeft België op de tweede dag van de WB-wedstrijden in het Poolse Pruszkow een tweede gouden medaille bezorgd. De amper 20-jarige Limburger pakte goud in de scratch. Kenny De Ketele en Moreno De Pauw eindigden als tweede in de ploegkoers achter de Australiërs Cameron Meyer en Calum Scotson en zorgden zo voor een derde medaille. Lotte Kopecky, vrijdagavond nog goed voor goud in de puntenkoers, werd vijfde in het omnium. Het goud was voor de Nederlandse Kirsten Wild.

Het regent medailles voor de Belgen in Polen. Na het goud van Lotte Kopecky en het zilver van Kenny De Ketele en Moreno De Pauw mikte Robbe Ghys in de roos. Ghys (20) bezorgde België een derde medaille in Pruszkow. De jonge Limburger, die het EK in Berlijn miste door een hamstringblessure, won voor de Armeniër Edgar Stepanyan en de Nederlander Roy Pieters. De Australiër Callum Scotson, even daarvoor succesvol in de ploegkoers, tuimelde net naast het podium. Ghys versierde als enige rondewinst. Ghys, volgend jaar prof bij Sport Vlaanderen-Baloise, won vorig jaar in Glasgow al een scratch, toen wedstrijd Class 1 in de marge van de WB-wedstrijd.

Kenny De Ketele en Moreno De Pauw hadden vlak daarvoor ook al zilver behaald in de ploegkoers. De Australiërs Cameron Meyer en Callum Scotson, winnaars van de zesdaagse in Londen, versierden als enige ploeg rondewinst en pakten goud. De Ketele-De Pauw wonnen de laatste drie spurten en strandden op twee punten van goud.

Lotte Kopecky begon bij de vrouwen met een elfde plaats in de scratch aan het omnium. De Noorse Stenberg won dat grillige nummer. In de temporonden, ook al een moeilijk te voorspellen nummer, trok de Britse Barker het laken naar zich toe voor de Deense Dideriksen. Kopecky eindigde zesde. In de afvalling, het derde van vier nummers in het olympische nummer, was de Nederlandse Wild de beste voor Barker en Kopecky, die oprukte in het klassement.

Ghys en duo De Ketele-De Pauw bezorgen België nieuwe medailles in Pruszkow
Lotte Kopecky. Foto: Photo News

In de afsluitende puntenkoers bestookten de toppers van dit hoogstaande omnium elkaar. Kopecky behield tot de slotspurt, met dubbele punten, uitzicht op het podium. Dideriksen won de tien punten en sleepte daarmee brons uit de brand. Wild hield nipt stand voor Valente. Kopecky eindigde knap vijfde.

Ayrton De Pauw kon zich niet plaatsen voor de tweede ronde in de keirin. De Pauw verloor zijn eerste ronde en kon ook in de herkansingen niet winnen.

Eindstand ploegkoers:

1. Australië (Meyer-Scotson) 31 punten

2. BELGIË (De Ketele-De Pauw) 29 punten

3. Frankrijk (Maitre-Thomas) 27

4. Spanje (Torres-Mora Vedri) 24

5. Ierland (English-Downey) 12

Eindstand omnium:

1. Kirsten Wild 129 punten

2. Jennifer Valente 127

3. Amalie Dideriksen 116

4. Elinor Barker 111

5. Lotte KOPECKY 107

6. Laurie Berthon 95

7. Anita Stenberg 90

8. Jarmila Machacova 81

Corrigeer