Fit & Gezond

Poets jij je tanden correct? Zo hoort het

Poets jij je tanden correct? Zo hoort het

Foto: Shutterstock

Poets je elke dag plichtbewust twee keer je tanden? Dan ben je ongetwijfeld overtuigd dat je er een goede mondhygiëne op nahoudt. Zo eenvoudig is het echter niet. Twee Britse tandartsen onthullen in de krant The Telegraph hoe het wel hoort.

1. Maak gebruik van een elektrische tandenborstel

Een elektrische tandenborstel is veel efficiënter dan een gewone tandenborstel om tandplak te verwijderen. Let er bij de aankoop van een elektrische tandenborstel vooral op dat het borsteltje ongeveer even groot is als een kleine tand en dat het kopje in beide richtingen kan roteren. Tijdens het poetsen is het vervolgens van belang dat je de drie buitenste oppervlakken van je tanden een goede beurt geeft: de buitenkant, de binnenkant en het bijtoppervlak, én de rand van het tandvlees. Vergeet ook zeker niet om de tong mee te poetsen. Bacteriën die tandbederf of tandplak veroorzaken kunnen immers ook aan je tong blijven plakken. Een goede poetsbeurt houdt ongeveer twee minuten aan. Gebruik eventueel een stopwatch om de tijd bij te houden.

2. Kies voor kwaliteitsvolle tandpasta

Fluoride is het belangrijkste actieve ingrediënt in tandpasta dat gaatjes helpt te voorkomen. Ga daarom zeker na of jouw tandpasta de aanbevolen hoeveelheid fluoride voor volwassenen - 1400 ppm - bevat en kies eventueel een tandpasta met een hogere dosis als je nogal snel last krijgt van gaatjes.

3. Flos dagelijks je tanden

Omdat het merendeel van tandbederf en tandvleesontstekingen tussen de tanden ontstaat, is het van belang dat je ook dagelijks de ruimte tussen je tanden reinigt. Gebruik daarvoor geen flosdraad, maar interdentale borsteltjes. Kies voor het grootste borsteltje dat tussen de tanden past en voorzie borsteltjes in verschillende groottes, aangezien de spleetjes tussen je tanden niet overal even groot zijn. Flossen hoef je slechts één minuut per dag te doen.

4. Spoel je tanden niet na het poetsen

Velen doet dit ongetwijfeld wel. Maar nadat je je tanden hebt gepoetst, mag je je mond vooral niet spoelen. Zo verwijder je het beschermende laagje fluoride dat erover waakt dat gaatjes minder kans krijgen. Spuug daarom enkel de overtollige tandpasta en schuim uit je mond zonder na te spoelen.

5. Poets je tanden voor het slapengaan

Het belangrijkste tijdstip om je tanden te poetsen is vlak voor het slapengaan. Terwijl je slaapt, produceer je minder speeksel en kan achtergebleven tandplak gaatjes veroorzaken. Ook 's morgens is een goede poetsbeurt essentieel, maar of je dat nu voor of na het ontbijt hoort te doen, hangt vooral af van wat op het menu staat. Drink je elke ochtend fruitsap, dan doe je er goed aan om te tanden voor de maaltijd te poetsen. Zure drankjes maken het tandglazuur immers zachter, waardoor je je tijdens het poetsen het tandoppervlak kan beschadigen. Je tanden worden hierdoor gevoeliger en kunnen sneller vlekken gaan vertonen.

 

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees