Protest van “onklopbare” Pidcock haalt niets uit: Iserbyt kroont zich tot Europees kampioen bij de beloften

Protest van “onklopbare” Pidcock haalt niets uit: Iserbyt kroont zich tot Europees kampioen bij de beloften

Eli Iserbyt schenkt België een eerste gouden medaille. Foto: BELGA

Eli Iserbyt heeft zich tot Europees kampioen bij de beloften gekroond. In een prangende spurt versloeg onze 20-jarige landgenoot de “onklopbare” Tom Pidcock. Pidcock diende nog klacht in, maar die werd verworpen. De Nederlander Sieben Wouters eindigde op de derde plek.

Eli Iserbyt nam van bij de start het hele pak op sleeptouw. Door zijn hoge tempo konden enkel de Nederlander Sieben Wouters, de Fransman Joshua Dubau en de Tsjech Adam Toupalik volgen. Een groepje met Thijs Aerts volgde wat verderop, terwijl de Brit Thomas Pidcock even opgehouden werd na een val.

Achter het viertal Iserbyt, Wouters, Toupalik en Joshua Dubau sloegen Thijs Aerts, Pidcock, Thomas Joseph, Lucas Dubau en Kelvin Bakx de handen in elkaar. Het tempo stokte wat en zo sloten ook nog onder anderen Yannick Peeters voorin aan.

Een groep van tien leiders trok de derde ronde in. De kopgroep bleef aanzwellen want ook Johan Jacobs, Jelle Schuermans en Toon Vandebosch hadden de kloof gedicht. Tot de Nederlanders Wouters en Dekker de snelheid optrokken. Joshua Dubau, Pidcock, Toupalik, Antoine Benoist en een zeer attent rijdende Iserbyt schoven mee. Aerts probeerde in zijn eentje de kloof met de zeven leiders te overbruggen en slaagde daar op twee ronden van het einde in.

Pidcock maakte op de balkjes opnieuw een fout en werd even opgehouden. Dat was het sein voor Joshua Dubau, Iserbyt en Wouters om zich af te zonderen van de rest. Dit trio trok de slotronde in met een voorsprong van vijf seconden op Pidcock en Dekker. De twee overbrugden de kloof en zo kregen we vijf leiders.

Iserbyt demarreerde, Pidcock reageerde gepast. Meteen mochten deze twee uitmaken wie de winnaar zou worden na een spannend slot. Joshua Dubau verspeelde zijn bronzen medaille nog na een val in de laatste bocht en zag hoe Sieben Wouters hem voorbijreed.

Even was er de vrees voor diskwalificatie omdat de Brit hevig protesteerde. Iserbyt zou volgens hem in volle sprint de deur hebben dichtgedaan, maar de UCI-commissarissen behielden de uitslag na het bekijken van de televisiebeelden en zo mocht Iserbyt de wit-blauwe trui aantrekken op het podium.

Op de erelijst volgt de 20-jarige Iserbyt Quinten Hermans op. In de laatste vijf edities van het EK waren de Belgen telkens bij de beloften aan het feest.

Protest van “onklopbare” Pidcock haalt niets uit: Iserbyt kroont zich tot Europees kampioen bij de beloften
Pidcock diende nog klacht in, maar dat bracht geen soelaas. Foto: BELGA

Eli Iserbyt: “De baan ging een beetje scheef”

“Iedereen was goed, de Fransen waren goed, de Nederlanders waren goed. Pidcock en ik waren iets minder, daardoor was er weinig afscheiding. Dan komt het op de laatste ronde aan.”

“Het parcours was erg zwaar. Dan spurtten we om de zege. De aankomstbaan gaat een beetje scheef, ik ging rechtdoor. Ik bleef op mijn lijn, zo dicht mogelijk bij de nadars omdat de wind van rechts kwam. Pidcock wilde in een gat duiken dat er niet was.”

“Deze Europese trui is extra mooi. Ik had vroeger al een helemaal blauwe gewonnen, maar deze witte heeft ook iets.”

“Bij de beloften denken de mensen dat ik niet kan verliezen. Maar ik ben gegroeid ten opzichte van vorig jaar en ben vooral mentaal sterker geworden. Daardoor kon ik hier vooraan rijden. Een vriendin van mijn moeder vertelt mij hoe de wereld in elkaar zit en dat maakt me mentaal sterker.”

Corrigeer