Niets tegen te beginnen: Van der Poel vernedert tegenstand en pakt eerste Europese titel bij profs

Niets tegen te beginnen: Van der Poel vernedert tegenstand en pakt eerste Europese titel bij profs

Mathieu Van der Poel is de meer dan verdiende Europees kampioen. Foto: BELGA

De logica wordt gerespecteerd. Mathieu Van der Poel schrijft voor het eerst het Europees kampioenschap bij de profs op zijn naam. Enkel Lars Van der Haar kon in Tabor min of meer in de buurt van zijn onaantastbare landgenoot blijven. Titelverdediger Toon Aerts redde een bronzen medaille voor België.

De Nederlanders lieten er geen gras over groeien. Mathieu Van der Poel en Lars Van der Haar gingen furieus van start. Enkel titelverdediger Toon Aerts was in staat de kloof te dichten.

Aerts valt terug

In de tweede ronde moest Aerts wel een gaatje laten. Van der Poel voelde zich in zijn sas op de Tsjechische grond en sprong als een hinde over de balkjes. Van der Haar moest van de fiets en bekocht dat met enkele lengtes achterstand. Aan het eind van die ronde volgde Aerts al op 27 seconden.

Van der Haar best of the rest

Toon Aerts liet zich inlopen door een heus peloton met o.a. Laurens Sweeck, David Van der Poel, Michael Vanthourenhout en Kevin Pauwels. Lars Van der Haar bleef hangen op een tiental seconden van Van der Poel. Nog voor halfkoers volgde het peloton, dat streed om plek drie, op meer dan een minuut. Van der Poel soleerde zonder enig probleem naar de zege. Lars Van der Haar pakte zilver op een twintigtal seconden.

Spannende strijd om plek drie

De strijd om plek drie was wel spannend. Toen Merlier over de kop ging leken een aantal Belgen zich even uit te schakelen. In een spannend slot streden Michael Vanthourenhout en Toon Aerts om de bronzen medaille. Vanthourenhout leek op weg naar de derde plek, maar met een ultieme sprint kon titelverdediger Aerts hem nog remonteren. Vanthourenhout moest tevreden zijn met de vierde plek. David Van der Poel eindigde 5de.

Uitslag

1. Mathieu VAN DER POEL

2. Lars VAN DER HAAR + 00:22

3. Toon AERTS + 01:27

4. Michael VANTHOURENHOUT

5. David VAN DER POEL + 01:30

6. Jens ADAMS + 01:32

7. Michael BOROS + 01:33

8. Laurens SWEECK + 01:34

9. Corne VAN KESSEL + 01:36

10. Kevin PAUWELS

Lees meer: Sanne Cant bezorgt België tweede titel op EK veldrijden na spannende spurt

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.