Mathieu Van der Poel niet onder indruk van Belgisch plan: “Een wijntje zal er nu wel ingaan”

Mathieu Van der Poel niet onder indruk van Belgisch plan: “Een wijntje zal er nu wel ingaan”

“Ik ben niet echt een man van bier, maar een wijntje zal er wel ingaan” aldus Europees kampioen Mathieu Van der Poel. Foto: BELGA

Europees kampioen Mathieu Van der Poel gunde het plan van Belgisch bondscoach geen enkele kans op het EK veldrijden. “Ik kan me moeilijk neerleggen bij het plan van de Belgen.” Van der Poel deed voor de camera’s van Sporza ook zijn verdere doelen en drankvoorkeur uit de doeken. Toon Aerts heeft een “waardige opvolger” en bondscoach Sven Vanthourenhout “deed zijn petje af”.

Wat vond Van der Poel van het plan dat werd opgesteld door Belgisch bondscoach Sven Vanthourenhour? “Het is altijd mooi om een plan op te maken. Maar als Lars en ik zo vertrekken is het moeilijk om dat uit te spelen. Ik kan me moeilijk neerleggen bij het plan van de Belgen. Het gevaar aan zo een plan is dat het snel kan mislukken.

“Het was een zware wedstrijd, zeker met de wind in het tweede gedeelte”, aldus Van der Poel. “Tot op heden heb ik bijna een volmaakt seizoen afgewerkt. Deze titel komt er nog eens bovenop. Dit is mijn eerste Europese trui die ik pak bij de elite. Ik wil zo nog wel verder blijven doen.”

Welke doelen heeft de onaantastbare Van der Poel nog dit seizoen? “Elke wedstrijd waaraan ik deelneem is voor mij een doel, maar het WK in Valkenburg steekt er wel bovenuit. Daar wil ik nog eens uitpakken.”

Of Van der Poel zijn titel vanavond gaat vieren met een Tsjechische pils? “Ik ben niet echt een man van bier, maar een wijntje zal er wel ingaan” sloot hij af met een knipoog.

Aerts: “Mathieu is waardige opvolger”

“We wisten dat het niet simpel zou zijn om iets te ondernemen tegen Mathieu van der Poel. Wij wilden hem geen kopstart laten nemen. Daarom trachtte ik als eerste het veld in te duiken, maar dat lukte niet”, zei Toon Aerts na afloop. “Ik slaagde er zo wel in om mee te gaan met Van der Poel en Van der Haar. Na een ronde moest ik hen laten rijden, want ik kon hun tempo niet meer aan. En dan wou ik alsnog een podiumplaats behalen. Ik voelde me wel bij de beteren van de groep, maar ik kon het maar met enkele centimeters voorsprong op Michael Vanthourenhout halen na een sprint op volle kracht.”

“Ik ben die mooie trui nu kwijt, maar Mathieu is meer dan een waardige opvolger. Het zal wel raar doen om nu zonder dat shirt rond de schouders te starten tijdens de komende wedstrijden”, besloot Aerts.

Mathieu Van der Poel niet onder indruk van Belgisch plan: “Een wijntje zal er nu wel ingaan”
Toon Aerts spurtte naar de bronzen medaille. Foto: BELGA

Bondscoach: “Plan kon meteen de prullenmand in”

Voor de wedstrijd bij de mannen elite had bondscoach Sven Vanthourenhout een plan om de dominantie van Mathieu van der Poel te doorbreken. “Dat plan kon al meteen de prullenmand in na enkele honderden meters cross”, zei Vanthourenhout. “Het was de bedoeling om Mathieu van der Poel niet te laten openen, maar dat lukte niet.”

“Hij was weer fenomenaal. Ik kan enkel maar mijn petje afdoen voor hem. Vandaag imponeerde hij opnieuw. Een fitte Wout van Aert is ook tot zoiets in staat, maar die was hier niet. We pakken met de delegatie vier medailles. Daarmee kunnen we met een voldaan gevoel huiswaarts keren.”

David Van der Poel teleurgesteld

David Van der Poel liet zich dan weer erg teleurgesteld uit op Twitter. De broer van Mathieu kwam erg dicht bij een bronzen medaille en eindigde uiteindelijk als 5de.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.