Stad moet 180.000 euro schadevergoeding betalen voor ‘in puin gevallen kapel die niemand wil’

Schepen Kurt De Loor bij de Leliekapel: “De schadeclaim getuigt niet van enige realiteitszin.” Foto: dvp

Zottegem -

De rechtbank van Eerste Aanleg in Oudenaarde heeft beslist dat Zottegem wel degelijk 180.576 euro schadevergoeding moet betalen omdat het weigert de Leliekapel opnieuw op te bouwen en te restaureren.

De eis tot schadevergoeding die vorige week werd beslist, kwam van de Inspectie Onroerend Erfgoed en volgt op een jarenlange discussie met de stad Zottegem. De kapel in de Leliestraat in Godveerdegem wordt niet meer gebruikt sinds 1966 en staat al die tijd te verkommeren. Zottegem is ze liever kwijt dan rijk, maar de dienst Onroerend Erfgoed plaatste de kapel op de lijst van beschermde monumenten.

Ook in 2014 kwam het tot een rechtszaak, toen om de nodige instandhoudingswerken uit te voeren en een restauratiedossier op te stellen. De veroordeling tot schadevergoeding volgt op de weigering van stad Zottegem om de Leliekapel herop te bouwen en te restaureren. Het is voorlopig onduidelijk of de stad Zottegem in beroep zal gaan.

“Alle redelijkheid is zoek”

Schepen Kurt De Loor (SP.A) reageert alvast verbolgen over de beslissing. “Alle redelijkheid is zoek. Ik vind het schandalig dat de belastingbetaler moet opdraaien voor een Vlaamse erfgoedmedewerker die zich niet kan neerleggen bij het feit dat er voor de heropbouw van een hoop puin in Godveerdegem al decennialang geen draagvlak is. Noch in de gemeenteraad, noch bij de bevolking.”

“Tot vier keer toe vroegen de gemeenteraden van Zottegem om de kapel te declasseren. Bovendien kwam de stad Zottegem volledig tegemoet aan de uitspraak in 2014 en voerden we alles uit wat door de rechter werd opgelegd. Toch bleef de Vlaamse erfgoedmedewerker volharden in de boosheid. Tegen alle rationaliteit in, alsook tegen de mening van alle gemeenteraden sedert de fusie, de kerkgemeenschap en de lokale samenleving.”

Misschien in beroep

“Hij blijkt ook geen rekening te houden met het feit dat we in Zottegem heel veel inspanningen doen naar erfgoed toe. Aangezien er totaal geen draagvlak is voor de heropbouw van een puinhoop, alsook de schadeclaim niet getuigt van enige realiteitszin, moeten we hier misschien tegen in beroep gaan.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees