Ex-tienkamper Hans Van Alphen debuteert met sterke tijd in marathon van New York

Ex-tienkamper Hans Van Alphen debuteert met sterke tijd in marathon van New York

Foto: BELGA

Hans Van Alphen is zondag in na 3u44:01 binnengelopen bij zijn eerste marathon in New York. Hij hoopte vooraf op 3u30. Van Alphen liep in New York om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de vzw Mediclowns. Koen Naert is zondag als achtste geëindigd in 2u13:21. Manuela Soccol eindigde op plaats 27 in 2u47:04.

De voormalige wereldtopper op de tienkamp begon een beetje voortvarend aan zijn wedstrijd, maar kwam halverwege wel min of meer in een vooropgestelde 1u46:05 door. Vooral in de zone tussen 35 en 40 kilometer kwam de traditionele man met de hamer opzetten, en zakte het tempo bij Van Alphen richting negen per uur.

In de laatste kilometer kon Van Alphen, met de finish in zicht, nog even terug versnellen om uiteindelijk 3u44:01 te klokken.

Koen Naert wordt knap achtste: “Trots op mijn prestatie”

Op toptijden moet in New York in principe niet gerekend worden. Het parcours is er glooiend, en er zijn vooral geen tempomakers voorzien. Naert gaf op voorhand dan ook aan volledig in functie van een klassering te lopen. De West-Vlaming hing het merendeel van de wedstrijd aan de rekker in de kopgroep. Toen hij na 25 kilometer weer eens kwam aansluiten, ging hij zelfs even het commando nemen.

Toen de wereldtoppers hun eindrush inzetten, werd het zwaar voor Naert, die halverwege in 1u06:19 was gepasseerd, maar instorten deed hij helemaal niet. Met een achtste plaats tussen niets dan wereldtoppers zet hij een topresultaat neer. Soccol klokte halverwege 1u21:40, en moest in de tweede wedstrijdhelft nog wat terrein prijsgeven.

Naert was honderd procent tevreden, maar is wel erg diep gegaan. “Pfieuw, ik heb enorm afgezien de laatste vijf kilometer. Ik had niet meer het gevoel dat ik aan het lopen was, maar aan het strompelen. Toen de krampen na 32 kilometer begonnen, was het opletten geblazen. Het parcours en de weersomstandigheden waren enorm zwaar, maar ik ben trots op mijn prestatie.”

Corrigeer