Puigdemont en zijn vier ministers worden (onder voorwaarden) vrijgelaten

De voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en zijn vier ministers worden onder voorwaarden vrijgelaten. Dat heeft de Brusselse onderzoeksrechter beslist, zo meldt de Spaanse krant El País. De vijf worden wel verplicht om in ons land te blijven.

Puigdemont en zijn ministers hadden zich zondagochtend om 9.17 uur aangegeven bij de federale gerechtelijke politie van Brussel, nadat ze officieel op de hoogte werden gesteld van het Europees aanhoudingsbevel. Ze werden de hele dag ondervraagd door de onderzoeksrechter.

Die had verschillende mogelijkheden. Hij kon weigeren om het Europees aanhoudingsbevel uit te voeren, hij kon hen aanhouden, of vrijlaten onder voorwaarden of borgstelling. “Die voorwaarden kunnen van alles inhouden, maar zullen er vooral op gericht zijn het risico op vluchten te drukken”, zei Gilles Dejemeppe van het parket.

De vrijlating gebeurde in afwachting van een beslissing ten gronde. Die wordt binnen de twee weken genomen door de raadkamer.

Rebellie

Het Spaanse gerecht vroeg de aanhouding van Puigdemont en zijn ministers wegens het uitroepen van de Catalaanse onafhankelijkheid. Ze worden vervolgd voor rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing.

De vijf Catalanen zijn sinds een week in België.

Acht afgezette regeringsleden die in Spanje bleven, werden donderdag naar de gevangenis gestuurd in afwachting van hun proces. Ze riskeren zware celstraffen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees