Reactie op Spaanse uithaal naar Jambon

De Wever: “De Partido Popular moet zwijgen over de voorgeschiedenis van andere partijen”

De Wever: “De Partido Popular moet zwijgen over de voorgeschiedenis van andere partijen”

N-VA-voorzitter Bart De Wever Foto: BELGA

N-VA-voorzitter Bart De Wever steunt zijn ministers Jan Jambon en Geert Bourgeois in hun kritiek op de Partido Popular van de Spaanse premier Mariano Rajoy. De Spaanse regeringspartij had de N-VA “een voorgeschiedenis van xenofobie, in strijd met de gelijkheid van personen, en ook van afwijzing van immigranten” verweten, maar krijgt nu van De Wever het verwijt zelf een fascistisch verleden te hebben.

LEES OOK. Spanje is razend op Jambon: “De N-VA heeft xenofobe voorgeschiedenis. Veel hebben we van hen dus niet te leren”

“Als je zwijgt op een moment dat politici in de gevangenis worden gegooid omdat ze gewoon een punt maken, omdat ze een opinie hebben en als er geweld op burgers wordt gepleegd, dan is dat gewoon schuldig verzuim”, verdedigt De Wever op Radio 1 de kritiek van N-VA-ministers Jambon en Bourgeois op de gebeurtenissen in Spanje.

De Wever: “De Partido Popular moet zwijgen over de voorgeschiedenis van andere partijen”
Carles Puigdemont en zijn ministers Maria Serret, Antoni Comin, Llius Puig en Clara Ponsati verblijven in België Foto: EPA-EFE

“Hier gebeuren zaken die wij in geen enkel land van de Europese Unie zouden moeten tolereren. Of men het nu eens of oneens is met de Catalanen doet er eigenlijk niet toe. Je sluit geen mensen op omdat ze gewoon hun democratische rechten uitoefenen. Dat doe je gewoon niet. Dat doe je nergens, en al zeker niet in de Europese Unie”, verwijst de N-VA-voorzitter naar de beslissing van het Spaanse gerecht om acht voormalige Catalaanse ministers op te sluiten en een aanhoudingsbevel uit te vaardigen voor de afgezette Catalaanse regeringsleden, waaronder de voormalige president Carles Puigdemont, die zich in België bevinden.

Dat een woordvoerder van de Partido Popular de voorgeschiedenis van de N-VA in een slecht daglicht stelde, vond De Wever getuigen van slechte smaak: “Over de voorgeschiedenis van een partij zou de Partido Popular toch echt moeten zwijgen. Het verleden - en steeds meer ook het heden - van die partij situeert zich in Franco, repressie, het opsluiten van mensen omwille van een mening, geweld gebruiken tegen eigen burgers. Nog heel veel mensen van dat regime zijn nog verantwoordelijk in die partij, die veel lessen van het verleden blijkbaar niet zo goed heeft begrepen: democratische rechten respecteren, geen geweld plegen op burgers, geen politici in de gevangenis gooien. In een dispuut gaat mijn sympathie altijd uit naar diegene die vreedzaam zijn punt maakt, niet naar diegene die politici in de gevangenis stopt en op eigen burgers geweld pleegt.”

Zaterdag had De Wever al een veelzeggende tweet de wereld ingestuurd, waarin hij de Spaanse Furie uit 1576 herdacht.

Beke niet opgezet met “stoere verklaringen”

CD&V-voorzitter Wouter Beke neemt de “stoere verklaringen” vanuit Vlaanderen en België intussen op de korrel. De Catalaanse kwestie stond maandagochtend op de agenda van het politiek bestuur van de Vlaamse christendemocraten. CD&V blijft hameren op het belang van dialoog. Voorzitter Beke benadrukt ook dat de politiek zich niet te mengen heeft in de lopende gerechtelijke procedure. “Er zijn binnen Europa duidelijke regels afgesproken wanneer een ander land om iemands aanhouding vraagt. Die procedure is in handen van het gerecht. Als politiek hebben wij ons daarin niet te mengen”, klinkt het.

De Wever: “De Partido Popular moet zwijgen over de voorgeschiedenis van andere partijen”
CD&V-voorzitter Wouter Beke Foto: rr

Maar volgens Beke wordt de dialoog “niet bevorderd door stoere verklaringen vanuit Vlaanderen en België”. Beke: “Ons land heeft in het verleden het politiegeweld tijdens het referendum veroordeeld, alsook het overtreden van eigen wetten en regels door de Catalaanse regering. In ons land heeft de onderzoeksrechter Puigdemont onder voorwaarden vrijgelaten. Dit zou ook in Spanje navolging kunnen krijgen. Dit verhindert niet dat het Spaans gerecht in alle onafhankelijkheid zijn werk kan doen. Maar het laat de Catalaanse politici ook toe zich te kunnen voorbereiden op de verkiezingen van 21/12”.

De CD&V-voorzitter wijst er ook op dat er in het verleden herhaaldelijk is gezegd dat buitenlandse conflicten “niet geïmporteerd mogen worden”. “Je kan die houding niet veranderen op basis van de sympathie die je voor een van de partijen hebt”, aldus Beke. “Gedurende decennia heeft ons land Europees en internationaal boven zijn gewicht kunnen boksen, dankzij onze sterke diplomatie, en kunnen bijdragen tot oplossingen. Alle uitspraken van de voorbije dagen maken het echter zeer moeilijk dat ons land op een geloofwaardige manier die rol kan spelen”, besluit de CD&V-voorzitter.

Reynders: “Gerechtelijke autoriteiten moeten hun werk doen”

De Wever: “De Partido Popular moet zwijgen over de voorgeschiedenis van andere partijen”
Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders Foto: REUTERS

Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) roept vanuit India, waar hij deel uitmaakt van de koninklijke delegatie op staatsbezoek, op tot sereniteit. Hij hoopt een zo open mogelijke dialoog met de Spaanse autoriteiten te behouden en staat geregeld in contact met de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Eerder had minister Reynders al laten verstaan commentaren van Belgische politici op de kwestie te betreuren. Vanuit India merkt Reynders op dat het aan de gerechtelijke autoriteiten is de procedures onafhankelijk te volgen. “Het is aan de magistraten om zich uit te spreken”, aldus de minister.

Kritiek van Jambon & Bourgeois

Vicepremier Jan Jambon had de reactie van de Spaanse overheid zondag bij VTM Nieuws als “te ver” bestempeld: “Vreedzame mensen in elkaar kloppen, regeringsleden die in de gevangenis gestoken worden,... Wat hebben zij verkeerd gedaan? Zij hebben het mandaat uitgevoerd dat ze van hun kiezers gekregen hebben.”

Eerder had ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois gezegd “geschokt” te zijn door de beslissing van het Spaanse gerecht om de afgezette Catalaanse regering op te sluiten en een aanhoudingsbevel uit te vaardigen voor de afgezette regeringsleden die zich in België bevinden: “Democratisch verkozen regeringsleiders laten opsluiten is meer dan een brug te ver. Politieke meningsverschillen moet je politiek oplossen via dialoog en met democratische instrumenten zoals verkiezingen.”

Zware uithaal van Partido Popular

De Wever: “De Partido Popular moet zwijgen over de voorgeschiedenis van andere partijen”
Esteban Gonzalez Pons Foto: EPA

Die kritiek viel zwaar bij de Partido Popular, de partij van premier Rajoy, die bij monde van Europarlementslid Esteban Gonzalez Pons zwaar uithaalde naar de partij van Jambon en Bourgeois: “De N-VA heeft een xenofobe voorgeschiedenis, onder meer tegen immigranten. Veel lessen heeft Spanje van hen dus niet te trekken. De N-VA is een nationalistische, anti-Europese partij, die tegen de waarden van de EU is. Het zou daarom beter zijn dat ze de Spaanse democratie, waarin mensenrechten, de wet en de rechtsstaat gerespecteerd worden, niet de les spelt.”

De Spaanse regering heeft de afgezette regeringsleden aangeklaagd voor opruiing, rebellie en onwettig gebruik van belastinggeld. Acht afgezette ministers werd al opgesloten in een gevangenis in de buurt van Madrid. Voor Puigdemont en vier ministers die naar Brussel waren gereisd werd een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Zondag gaven de politici zich vrijwillig aan bij de politie in Brussel. Ze werden vannacht vrijgelaten onder voorwaarden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees