Fit & Gezond

Deze twee woorden belemmeren je weg naar succes

Deze twee woorden belemmeren je weg naar succes

Foto: Shutterstock

Volgens Bernard Roth, een professor verbonden aan de gerenommeerde Stanford University, kun je succesvoller worden als je slechts enkele kleine aanpassingen aan je taalgebruik doorvoert. Er zijn meer bepaald twee specifieke woordjes die je beter uit je woordenschat schrapt, blijkt uit zijn nieuwe boek 'The Achievement Habit'.

De manier waarop je spreekt heeft niet alleen een invloed op hoe anderen naar je kijken, maar het kan ook vorm geven aan je gedrag. Soms kunnen eenvoudige aanpassingen aan je woordenschat al een wereld van verschil betekeken, zeker als je ambitieus voor de dag wilt komen. Volgens professor Bernard Roth ruil je daarom 'maar' en 'moet' beter in voor respectievelijk 'en' en 'wil'.

Zo hebben mensen bijvoorbeeld de neiging om het volgende te zeggen: "Ik wil graag naar de film gaan, maar heb nog wat werk te doen". Volgens Roth wissel je dat dus beter in voor: "Ik wil naar de film gaan en heb nog wat werk te doen". "Als je het woord 'maar' gebruikt, creëer je een conflict dat eigenlijk niet bestaat", zegt hij. Met andere woorden, het is mogelijk om naar de film te gaan en je werk af te ronden, je moet er alleen een oplossing voor zien te vinden. Roth is van mening dat als je 'en' gebruikt, je hersenen dan meteen aan het werk gaan om beide delen van de zin tot een goed einde te brengen.

Roth geeft ook aan dat de volgende keren dat je 'ik moet' gebruikt in een zin, dat te schrappen en 'ik wil' te gebruiken. "Deze oefening is zeer nuttig om mensen te doen beseffen dat veel dingen die ze in het leven doen en die onaangenaam zijn in se zaken zijn waarvoor ze zelf hebben gekozen", klinkt het in 'The Achievement Habit'. 

Meer controle

"Als je deze aanpassingen doorvoert, dan daag je jouw automatische denkpatronen uit waardoor je uiteindelijk de dingen gaat zien zoals ze echt zijn", klinkt het. Het zal je ook doen beseffen dat de problemen misschien makkelijker oplosbaar zijn en dat je eigenlijk meer controle hebt over je leven dan je voordien dacht. Die bewustwording stelt je volgens de professor dan ook in staat om een succesvoller leven op te bouwen. 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees