Food

Waarom je eieren best niet in de deur van je koelkast bewaart

Waarom je eieren best niet in de deur van je koelkast bewaart

Foto: Shutterstock

Eieren in de koelkastdeur bewaren zou niet de beste optie zijn, zelfs al wordt daar vaak in een eirekje voorzien. Integendeel, de eieren zouden daar sneller rotten en dat door de wisselende temperaturen waarmee ze geconfronteerd worden.

Er wordt al sinds de uitvinding van de koelkast over gedebatteerd, maar volgens Vlatka Lake van Space Station dat gespecialiseerd is in het opslaan van producten bewaar je eieren best in de koelkast. Al zegt ze in één adem ook dat niet om het even welke plaats in de koelkast even goed is. Meer zelfs, eieren bewaren in de deur waar vaak een speciaal rekje is aangebracht, raadt ze af. 

Volgens haar maken de plotselinge verschillen in temperatuur als de deur open en toe wordt gedaan dat de eieren sneller rotten. Het is het veiligst om ze in een koele omgeving te bewaren waar de temperatuur constant is. Het midden van de koelkast zou daarvoor het best geschikt zijn. "Als het over het bewaren van eieren gaat, is er veel discussie. Algemeen wordt echter aangenomen dat ze in de koelkast thuishoren, maar niet in het eirekje." Het harde plastic rekje zou er ook maken dat er sneller barstjes in de schaal komen. 

Originele verpakking

Dat ze trouwens in supermarkten net niet in de koelkast liggen, gebeurt opnieuw om die temperatuurschommelingen tegen te gaan. Eenmaal thuis, raadt ook het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) aan om de eieren in de koelkast te bewaren en dat in hun originele verpakking. Zo koelen ze minder snel af en zijn ze beter beschermd dan in het eirekje. Eenmaal ze in de koelkast hebben gelegen, moet je ze daar ook blijven bewaren. Wie trouwens een eitje wil bakken, haalt het om een optimaal resultaat te bekomen best een halfuurtje voor gebruik uit de koelkast zodat het al op temperatuur kan komen. 

Corrigeer