Mama

Geef niet te snel een compliment, het is beter voor je kinderen

Geef niet te snel een compliment, het is beter voor je kinderen

Wie zijn kinderen enthousiast overlaadt met complimenten, geeft ze niet per se meer zelfvertrouwen. Integendeel, volgens een studie van de Universiteit van Amsterdam leiden te veel complimenten tot een lager zelfbeeld.

Uit een onderzoek van wetenschappers van de universiteit van Amsterdam, gepubliceerd in het tijdschrift Child Development, blijkt dat te snel complimenten geven, hoe goed bedoeld ook, het zelfbeeld van kinderen aantast. Uit een onderzoek bij 120 7- tot 12-jarigen bleek dat kinderen de lat veel hoger gaan leggen voor zichzelf wanneer ze de hele tijd complimenten krijgen. En omdat die lat zo hoog ligt, ontwikkelen ze een lager zelfbeeld. “‘Overdreven complimenten krijgen kan eng zijn. Kinderen kunnen denken dat ze altijd aan deze hoge standaard moeten voldoen”, zegt Eddie Brummelman, psycholoog en onderzoeker aan de universiteit van Amsterdam, in De Volkskrant. “Maar het leven zit vol tegenslagen, dus ze zullen hoe dan ook een keer falen. Dan kunnen ze zich slecht voelen over zichzelf en dat is pijnlijk.”

Narcisme

Anderzijds zagen Brummelman en zijn co-auteurs ook dat kinderen die voortdurend bejubeld werden, narcistische trekjes ontwikkelden. “ Zelfwaardering is het tevreden zijn met jezelf. Je voelt je niet beter dan anderen. Bij narcisme is het andersom: je voelt je wel beter dan anderen, maar bent niet per se tevreden met jezelf. Mijn advies aan ouders is om complimenten niet op te blazen. Ook heeft niet elke prestatie een compliment nodig. Je kunt in plaats daarvan interesse tonen in de prestatie of delen in het enthousiasme.”

Bange jongeren

Volgens Jan Derksen, hoogleraar klinische psychologie aan de VUB, strooien ouders vandaag meer met complimenten dan de ouders uit een vorige generatie. Vooral millennials, de generatie geboren na 1980, ervaart daar de gevolgen van wanneer ze te maken krijgen met kritiek of negatieve evaluaties. “In plaats van de sterke jongeren die de maatschappij wil, krijgen we jongeren die zich terugtrekken en geremd zijn”, zegt Derksen in Het Laatste Nieuws. Zijn advies voor ouders: “Er is niets mis met een complimentje, maar als ouder moet je praten, grenzen stellen en luisteren. Zeg gerust dat er in de tekening links of rechts nog wat roze ontbreekt, of rechts nog wat te weinig kleur gebruikt is. Kinderen zullen niet mopperen, maar meteen weer naar de tekentafel lopen. Zo help je een kind zichzelf te verbeteren.”

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees