Deze mannen beschuldigen Kevin Spacey van seksueel misbruik

© Photo News

Is de carrière van Kevin Spacey (58) voorgoed voorbij? Zo lijkt het wel. Steeds meer mannen beschuldigen de Amerikaanse acteur van seksuele intimidatie en misbruik. Van niets aan de verbeelding overlatende opmerkingen tot fysiek contact: de (voormalige) ster uit ‘House of Cards’ ligt zwaar onder vuur. De onthullingen komen van andere acteurs en regisseurs, maar ook van hotelpersoneel en kennissen. Vandaag raakte ook bekend dat Spacey zich laat opnemen om af te kicken van zijn seksverslaving.

evdg

De bal ging aan het rollen toen Anthony Rapp uitgebreid vertelde hoe hij in 1986 op veertienjarige leeftijd fysiek betast werd door Spacey. Hij was als enige minderjarige uitgenodigd op een feestje bij de acteur thuis en ging uit verveling tv-kijken in de slaapkamer. Nadat alle gasten het huis hadden verlaten, probeerde Spacey met de jonge Broadway-ster in bed te kruipen. Rapp kon van zich afbijten en rende weg uit het huis. Spacey beweert zich daar niets van te herinneren en out zich na deze beschuldiging prompt als homoseksueel. Het duurt niet lang voor andere mannen met gelijkaardige verhalen op de proppen komen:

© AFP

Zoon van Oscarwinnaar Dreyfuss

De laatste aantijgingen aan het adres van Spacey komen van Harry Dreyfuss, de zoon van Oscarwinnaar Richard Dreyfuss. In een column vertelt hij hoe zijn vader in 2008 aan een toneelstuk werkte met Spacey. Toen Dreyfuss zijn vader vergezelde tijdens een oefensessie, liep het mis. “Ik zat naast Spacey op de bank met het script in mijn handen”, schrijft hij. “Spacey legde eerst zijn hand op mijn dij, om vervolgens naar mijn geslachtsdelen te grijpen. Mijn vader had niets door en ik wou hem ook niet in de problemen brengen.”

Regisseur Tony Montana

In 2003 kreeg ook regisseur Tony Montana te maken met Spacey. Toen hij in een bar in Los Angeles een drankje bestelde, vroeg Spacey hem mee te gaan. Hij greep de regisseur ook in het kruis en volgde hem naar het toilet. Een ervaring die hem een posttraumatische stressstoornis bezorgde.

Acteur Roberto Cavazos

Ook de Mexicaanse acteur Roberto Cavazos beschuldigt op zijn beurt de Hollywood-ster. Tijdens zijn studie film, theater en televisie speelde hij in verschillende stukken in het Old Vic theater in Londen, waar Spacey bijna tien jaar artistiek directeur was. Cavazos kreeg niet enkel zelf te maken met de losse handen van Spacey, maar verklaart ook dat hij stelselmatig andere jonge acteurs lastig viel. “Zodra je een man en jonger dan 30 jaar was, voelde Spacey zich vrij om je aan te raken”, klinkt het.

Barman Daniel Beal

De Britse barman Daniel Beal vertelde aan de krant The Sun hoe Spacey hem tijdens een rookpauze benaderde. De acteur toonde zijn edele delen en vroeg Beal ze aan te raken. De toen negentienjarige barman weigerde, waarop Spacey hem vervolgens tevergeefs uitnodigde mee te gaan naar de hotelkamer.

Student Justin Dawes

Justin Dawes had altijd al interesse in een acteercarrière. Toen hij en een vriend na een toneelvoorstelling werden uitgenodigd bij Spacey thuis om een film te kijken, kon Justin z’n geluk niet op. Eenmaal aangekomen, veranderde Spacey het plan: op het scherm niet de film Chinatown, wel een pornofilm. De twee studenten kregen ook nog cocktails voorgeschoteld, maar verlieten al snel het appartement.

Collega’s House of Cards

Eerder al besloot Netflix alle samenwerkingen met Kevin Spacey te stoppen. Niet veel later getuigden (ex-)collega’s over de uitspattingen van de steracteur uit House of Cards. Van grove opmerkingen tot het betasten van mannelijke medewerkers: het kwam regelmatig voor. De sfeer op de set was daardoor ondermaats, vertelden ze aan CNN.

© REUTERS

Militair adviseur Mark Ebenhoch

Mark Ebenhoch werkte in 1995 samen met Kevin Spacey op de set van de film Outbreak als militair adviseur. Volgens Ebenhoch werd de acteur vaak vergezeld door een mannelijke assistenten. Een daarvan vroeg Ebenhoch of hij hen wou vergezellen, duidelijk met de bedoeling seks te hebben.

Nog meer bekentenissen

En nog is het rijtje niet compleet. Nog steeds duiken er al dan niet anonieme bekentenissen op. Zo zei een voormalige acteur door Spacey te zijn verkracht op vijftienjarige leeftijd. De twee hadden een relatie, maar toch drong de acteur zich op zonder wederzijdse toestemming. Een Britse man vertelde de BBC dat Spacey zich ongevraagd uitkleedde voor hem toen hij in een hotel in West Sussex werkte. Een journalist zegt dan weer hoe hij de acteur interviewde in het Old Vic Theater in 2000 en betast werd in zijn geslachtsdelen. Toen hij Spacey afwimpelde, begon die hem uit te schelden.

Na de eerste beschuldiging van Anthony Rapp, schreef Kevin Spacey zelf op Twitter dat hij aan zijn gedrag zou werken. Hij wil zich laten behandelen voor zijn seksverslaving. Sindsdien kwam er geen officiële berichtgeving meer, maar volgens de Britse krant The Daily Mail start Spacey een afkickprogramma in Arizona. De politie voert verder onderzoek naar de zaak.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen