Hommeles in champagneland: “Ons weekend is het échte, ook al wordt het permanent gekopieerd”

Hommeles in champagneland: “Ons weekend is het échte, ook al wordt het permanent gekopieerd”

Johnny Devey, Michel Landuyt, Johan Töpke, Peter Germonprez, Georges Keters en Alain Bloeykens heffen het glas. Foto: vln

Middelkerke / Oostende -

In Middelkerke vindt dit weekend het 21ste Champagneweekend plaats. Een week later is er Boulevard de Champagne in Oostende, tot ergernis van Middelkerks schepen Michel Landuyt. “We zijn al veel nageaapt, maar ons event blijft het meest authentieke.”

Niet toevallig is de organisator van het Oostends evenement de man die vijftien jaar lang het champagneweekend in Middelkerke in goede banen wist te leiden. “Maar op een dag was het niet meer goed genoeg”, reageert hij.

Het traditioneel Champagneweekend in Middelkerke is van 10 tot en met 12 november aan zijn 21ste editie toe. Na twintig edities verlaat het evenement het Casino en wordt het champagnedorp opgebouwd in het sport- en cultuurcentrum De Branding.

De sporthal wordt omgedoopt tot een champagnehal en de foyer wordt een lounge met zitgelegenheid. Wijnjournalist bij ‘Het Nieuwsblad’ Alain Bloeykens geeft er een reeks workshops. Ook heel wat restaurants bieden een speciaal champagnemenu aan en de straten worden in champagnethema aangekleed.

“We vieren ook een halve eeuw verbroedering met Epernay, de champagneregio bij uitstek”, legt schepen van toerisme Michel Landuyt (Open VLD) uit. “We hebben in al die jaren nauwe banden aangeknoopt met de champagneboeren daar.”

Na-apen

Toch ligt er ook iets op de lever in Middelkerke. “Ons champagneweekend is zoveel meer dan een louter commercieel event, maar dat neemt niet weg dat onze formule de voorbije jaren aan de lopende band wordt nageaapt'’, zegt schepen Landuyt.

Hij verwijst naar Boulevard de Champagne dat het weekend erop in Oostende plaatsvindt (zie kaderstuk). “Dat is natuurlijk niet verboden, net zomin als vorig jaar een grote dino-expo in het Oostendse Kursaal werd georganiseerd op het ogenblik dat in Middelkerke een dinopark de deuren opende. Toeval of niet? Ik laat het in het midden. Ik vind dat we samen de kust moeten verkopen als geheel, maar daarbij moeten uitgaan van elk onze eigen sterktes en originele accenten in plaats van elkaar te kopiëren en te beconcurreren. Ons evenement is het enige echte, authentieke in zijn genre en dat is historisch zo gegroeid. Middelkerke wordt volgend weekend even de hoofdstad van de champagne.”

In Oostende betreuren ze de reactie vanuit de buurgemeente. Al is Serge Gobin, organisator van Boulevard de Champagne, ook niet helemaal verrast, want hij organiseerde vijftien jaar lang het Champagneweekend in Middelkerke.

Discotheek

“Maar op een dag was het niet goed meer genoeg”, zegt Gobin. “Vandaag organiseer ik in Oostende net hetzelfde concept als toen ik in Middelkerke organiseerde. Dat ze nu uithalen is een compliment zeker? Al begrijp ik het niet goed. Middelkerke lokt een pak volk en wordt goed georganiseerd. Ons event vindt een weekend later plaats, maar schrik hebben we niet. Er is toch plaats voor iedereen? Wij brengen bovendien een ander verhaal. In Middelkerke lijkt het soms op een discotheek. Wij benadrukken het rustige, aangename, kwalitatieve. Wat eigenlijk het beste bij champagne past”, besluit Gobin.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees