Wielrennen

Belofte Bjarne Vanacker (20) plots overleden: ook West-Vlaamse wielerwereld in rouw

Belofte Bjarne Vanacker (20) plots overleden: ook West-Vlaamse wielerwereld in rouw

Foto: VDB

Torhout -

Ook voor Maxime De Poorter kwam het onverwachte overlijden van de Torhoutse belofte Bjarne Vanacker (20), zijn ploegmaat bij EFC-L&R-Vulsteke, hard aan. “Het is een mokerslag. Iedereen had veel respect voor hem, als renner en als mens.”

“Bjarne was een sterke coureur”, aldus de aangeslagen Zillebekenaar. “Als geen ander leefde hij voor de koers. De voorbije seizoenen had hij veel kenners verbaasd met zijn sterke prestaties. Hij wist wat hij kon. In zware wedstrijden kwam hij het best tot zijn recht. Hij had het talent en het karakter om het te maken. Dit verlies is zwaar om te verwerken. Er zijn geen woorden voor het overlijden van zo'n enthousiaste kerel. De laatste keer dat we elkaar zagen, was een tiental dagen geleden op de uitreiking van WestSprint op Schiervelde in Roeselare. Hij was een graag geziene gast. Onze ploeg verliest niet alleen een goede renner, maar ook een man met het hart op de juiste plaats. Dit is een onwezenlijke situatie.”

“Ik ben er ook niet goed van”, vervolgt sportief verantwoordelijke Wim Feys. “Het is de eerste keer dat ik in mijn ploeg het overlijden van een renner meemaak. Dit is een drama. Ook en vooral voor zijn ouders, die hem ten volle steunden om zijn droom waar te maken.

“Als renner was Bjarne bijzonder veelzijdig. Hij kon goed tijdrijden, maar ook in het middelgebergte en de cols presteerde hij op hoog niveau. Hij kwam goed uit de verf in de zware Ronde van Aosta. Tijdens zijn eerste seizoen als belofte deed hij het prima. Afgelopen jaar zette hij nog een stap voorwaarts. Ook in onze contreien was hij goed. Hij werd tweede in de Internatie in Reningelst, het PK tijdrijden en het PK op de weg. Bjarne toonde veel karaktersterkte. Hij beschikte over de juiste mentaliteit. Telkens weer ging hij er vol voor. Hij had een groot doorzettingsvermogen. Uit dat type van renners komen goede profs voort.”

Plichtsgetrouw

“Zijn inzet koppelde hij aan een grote dankbaarheid”, aldus nog Feys. “Hij was destijds blij dat hij kon overstappen naar ons team. Maar ook toen hij zich bewezen had, bleef hij dankbaar naar mecaniciens, verzorgers en ploegleiders. Het was aangenaam om met hem te werken. Tijdens onze laatste ontmoeting zag hij er goed en gelukkig uit. Hij was alweer volop trainingsplannen aan het smeden. Het was een renner die zijn oefenschema's altijd tot in de puntjes uitvoerde. Plichtsgetrouw, zo zal ik Bjarne blijven herinneren.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio