BASKETBALCHAMPIONS LEAGUEBC OOSTENDE - ZIELONA GORA - Chase Fieler en co. moeten tegen Poolse landskampioen kwalificatie-kansen gaaf proberen houden

“Thuis willen we geen punten meer weggeven”

“Thuis willen we geen punten meer weggeven”

Chase Fieler kwam in het tussenseizoen over van het Nederlandse Donar Groningen. Foto: Rudy DECLERCK

Oostende -

BC Oostende speelt vanavond op de vijfde speeldag van de Champions League pas voor de tweede keer thuis. Tegen de Poolse landskampioen Zielona Gora moeten de Oostendenaars winnen om hun kwalificatiekansen gaaf te houden.

Ondanks het perfecte rapport in de Belgische competitie, telt Oostende in de Champions League voorlopig maar 1 op 4. De 75-74 nederlaag vorige week in Nanterre zorgde voor zure oprispingen. Oostende had immers achttien seconden voor de laatste aanval maar slaagde er niet in de winnende korf aan te tekenen. Lasisi's shot landde slecht.

“Ook uit die nederlaag konden we veel leren”, aldus Chase Fieler. “De laatste zeven minuten hebben we duur betaald. We moeten echt meer regelmaat in ons spel steken. Gelukkig boekten we zondag een competitiezege tegen Limburg United. De voorbereidingstijd voor de match tegen de Poolse kampioen Zielona Gora bedroeg slechts twee dagen. Het is heel belangrijk om een nieuwe collectieve job te doen, zodat we onze kwalificatiekansen gaaf houden.”

Chase Fieler verraste vorig seizoen alle volgers van de FIBA Europe Cup door in de 98-70-zege met Donar Groningen tegen Limburg United een nieuw efficiëntierecord neer te zetten. De computer gaf hem een score van 46 dankzij 24 punten, 12 rebounds, 8 assists, 4 steals en 4 block-shots. Fieler was dus slechts een zucht (twee assists, red) verwijderd van een Europese triple-double.

“Enkele statistieken heb ik te danken aan de ploegmaats”, relativeert Fieler. “Ik kon die steals enkel realiseren door de druk die onze guard op de tegenstander zette en mijn assists tellen slechts omdat ploegmaats die passes mooi afrondden. Overigens bereikte Groningen voor de eerste keer in de clubgeschiedenis de tweede ronde. Zoals Oostende in België prijkten ook wij in Nederland voortdurend aan de top van de rangschikking en dan is het boeiend om op Europees vlak van een ander niveau te proeven.”

Stappen voorwaarts

“De Champions League is van een nog hoger niveau”, vindt Fieler. “Bovendien heb je meteen poules van acht teams en speel je dus veertien matchen. In de FIBA Europe Cup bestaat een poule uit vier teams en heb je dus slechts zes speeldagen. We laten ons niet van de wijs brengen door een nederlaag met één punt in Nanterre. Het is vooral belangrijk om na de thuisnederlaag tegen Besiktas geen punten meer te verliezen in de eigen arena. We speelden al drie keer buitenshuis. Dat maakte onze start zwaar, maar we hebben ook al veel geleerd. Niet iedereen heeft zoveel ervaring als Dusan Djordjevic. Anderen zetten nu ook stappen voorwaarts, zodat de ploeg nog beter wordt. En we weten dat we nog meer thuismatchen dan uitwedstrijden mogen spelen. Deze week hoeven we alvast niet te reizen en dat is ook een pluspunt.”

Chase Fieler zette dit jaar enkele belangrijke stappen voorwaarts in zijn leven, zowel op basketvlak als privé. “Na twee landstitels met Donar Groningen in Nederland basket ik nu in België zeker in een hogere competitie”, aldus Fieler, die de voorbije zomer ook met Whitney Masters in het huwelijksbootje stapte. “En ondertussen verwachten we ons eerste kindje. In de eerste helft van april is de bevalling voorzien. In één jaar tijd word ik zowel echtgenoot als vader: heerlijk.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio