Muziekacademie trekt aan alarmbel over hangjongeren: “Krijg vaak naar het hoofd geslingerd dat de Belgen moeten oprotten"

Muziekacademie trekt aan alarmbel over hangjongeren: “Krijg vaak naar het hoofd geslingerd dat de Belgen moeten oprotten"

Directeur Bartholomeus maakt zich zorgen over het Dapperheidsplein achter hem. Foto: rdb

Anderlecht -

De situatie rond het Dapperheidsplein in Anderlecht is stilaan onleefbaar geworden. Hangjongeren en Roma teisteren de buurt tot grote frustratie van de plaatselijke handelaars en de Muziekacademie. Zij willen dat de gemeente doortastender optreedt.

Voor veel handelaars van het Dapperheidsplein is de maat nu echt vol. Hun frustraties willen ze maar al te graag uiten, maar liefst anoniem. “Uit vrees voor represailles”, klinkt het. “Maar de laatste jaren is de situatie onhoudbaar geworden. Ik krijg vaak naar het hoofd geslingerd dat het tijd is dat de Belgen oprotten uit Anderlecht”, vertelt één van de handelaars uit de aangrenzende Wayezstraat.

Dialoog werkt niet

Schade aan de handelszaken is er schering en inslag en hangjongeren zorgen voor een groot onveiligheidsgevoel. En dan zijn er nog de Roma die het plein inpalmen. “Vuilniszakken lijken wel niet aan hen besteed en regels lappen ze aan hun laars”, zegt Luc Bartholomeus, directeur van de Muziekacademie aan het plein. “Na schooltijd komen de Roma toe met de metro of zelfs met busjes. Ze laten hier hun kinderen spelen op het plein, met alle overlast tot gevolg. Ze doen hier zelfs hun gevoeg. We kunnen nooit de ramen openen voor wat frisse lucht door het lawaai. Wanneer ik ga vragen dat ze niet voor de ingang van ons gebouw blijven hangen, ben ik natuurlijk kop van jut. Ik heb al vaak flessen en ander afval naar het hoofd gekregen en ook mijn wagen werd beschadigd. Wanneer ik de politie bel, raken de problemen wel opgelost. Maar er moet een structurele oplossing komen vanuit de gemeente. De gewone dialoog werkt hier niet meer.”

Tijdens dit gesprek met Bartholomeus in zijn kantoor op de derde verdieping wordt hij zelfs gejend door kinderen die op het plein toekomen en maar al te goed lijken te weten waar de directeur zich bevindt. “Ongelofelijk toch”, zucht Bartholomeus. “Dit is dagelijkse kost. Ik ben deze situatie echt beu. Ik wil enkel mijn job doen. Gelukkig heeft dit nog geen effect op het aantal inschrijvingen in de academie.”

Harder optreden

De onleefbaarheid op het plein is meteen één van de agendapunten van de N-VA in Anderlecht geworden. “Dit zou een bruisende handelskern moeten zijn, maar in plaats daarvan heerst er een onveiligheidsgevoel”, zegt gemeenteraadslid Nadine Van Lysebetten. “Iedereen vindt dat er wat moet gebeuren, maar er komt maar geen antwoord van de gemeente. Er moet dringend harder worden opgetreden.”

Corrigeer

NIEUWS