Levenswerk van oldtimerliefhebber verwoest door brand: “30 jaar werk in één nacht weg”

De brand richtte een enorme ravage aan. Van de autowerkplaats blijft enkel nog zwartgeblakerd metaal over. Zes oldtimers en drie motorfietsen gingen in vlammen op. Foto: gsd

Menen -

De felle brand die zondagavond een autowerkplaats vernielde in Menen laat grote sporen na bij eigenaar D.B. De man zag zes oldtimers, drie motorfietsen en een heleboel auto-onderdelen in vlammen opgaan. “30 jaar werk is in een paar uur voorgoed weg.”

“Of ik nog opnieuw zal beginnen? Ik betwijfel het ten zeerste. Alles wat hier stond, had ik over een periode van 30 jaar verzameld. In één nacht is waar ik met hart en ziel aan werkte weg. Het zal nooit meer hetzelfde zijn zoals het was, want er zaten speciale stukken tussen die nu niet meer verkrijgbaar zijn.”

D.B. aanschouwde gisteren met lede ogen de ravage die de brand zondag rond 19 uur in de Wahisstraat had aangericht. Van zijn autowerkplaats blijft enkel nog zwartgeblakerd metaal over. De man was zelf op zijn werk bij Galloo toen het vuur uitbrak. “Maar zelfs mocht ik thuis zijn geweest, dan was er weinig tegen te beginnen. Volgens mijn buur stond het hele gebouw in tien minuten in lichterlaaie. Veiligheid is nochtans mijn stokpaardje. Ik had in mijn garage op acht plaatsen brandblusapparaten staan. Elke avond koppel ik de batterijen van de wagens los. Ook de hoofdschakelaar van de elektriciteit leg ik af. Ik begrijp het niet en ook de brandweer weet niet wat de oorzaak is.”

D. had zondagmiddag nog tot rond 15 uur aan een van zijn wagens gesleuteld: een Mini 1000 cc uit de jaren tachtig. “Ik had hem opgeblonken om er vandaag (gisteren red.) mee naar de keuring te gaan. Ik kocht hem als een wrak en heb er acht maanden aan gerestaureerd. Bijna alles heb ik vervangen, tot het kleinste schroefje toe. Volgende zomer zou ik er een maand lang mee door Frankrijk reizen, maar die droom mag ik opbergen.”

“Geld is bijzaak”

D. gebruikte zondag ook weer voor het eerst zijn houtkachel. “Mijn eerste gedacht was dat die kachel de oorzaak was, maar de plaats die het felst brandde ligt een stuk verder. Aan de kachel zelf is er weinig te zien.”

Tussen de andere verwoeste wagens nog een Mini van zijn zoon, die al twee jaar bezig was met de auto te restaureren. En twee wagens in polyester, waar nauwelijks nog iets van overblijft. “Onder andere een pre-serie van een Marcos Mk2 die ik speciaal in Ierland ben gaan halen”, zucht D. “Er werden er maar een twintigtal van die versie gemaakt.” Nog verwoest: een Ford RS Turbo, een speciale cabrioletversie van een Peugeot 106, een TVR en twee motorfietsen en een scooter. En een heleboel auto-onderdelen en wisselstukken, waar ook zeldzame exemplaren tussen zitten. De man hoopt nu op zijn verzekering. “Al is het geld bijzaak. Mijn echt fortuin was mijn passie: van iets lelijks iets moois maken. Dat krijg ik nooit terug.”

Ook de buren van D.B. deelden in de brokken. In hun tuin werd een houtstructuur met zonnepanelen vernield. “Alle dertig moeten ze worden vervangen. We hadden er indertijd 16.000 euro voor betaald.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees