Fit & Gezond

"Te veel naar kerstliedjes luisteren kan de gezondheid schaden"

"Te veel naar kerstliedjes luisteren kan de gezondheid schaden"

Foto: Shutterstock

Goed nieuws voor mensen die een hekel hebben aan kerstliedjes, want naar te veel van die riedeltjes luisteren kan wel degelijk de gezondheid schaden. Of dat is toch wat psycholoog Linda Blair beweert op de Britse nieuwszender Sky News. Volgens haar kunnen die liedjes een negatief effect hebben op de hersenen.

"Jingle bells jingle bells jingle all the way", kerstliedjes laten haast niemand onberoerd. De ene heeft er een hekel aan en de ander doet niets liever dan het ene nummer na het andere draaien om zich op te warmen voor de kerstperiode. Maar misschien is het toch niet zo verstandig om te veel naar die liedjes te luisteren, zeker niet als je nog werk op de plank hebt liggen. Volgens psycholoog Linda Blair kan dat namelijk negatieve gevolgen hebben in de hersenen, want het zorgt er net voor dat je je maar moeilijk meer op andere zaken kunt focussen.

"De mensen die tijdens de kerstperiode in de winkels werken, moeten die kerstmuziek echt afzetten want als ze dat niet doen zullen ze er niet in slagen zich ergens anders op te concentreren. Je spendeert dan immers al je energie aan het niet proberen luisteren naar wat je hoort", zegt Blair.

Evenwicht

Hoewel het geen verrassing is dat het een marteling kan zijn voor het winkelpersoneel, kan een uitgebalanceerd evenwicht tussen een feestelijke geur en muziek de klanten wel degelijk gelukkiger maken. Uit een studie uit 2005 bleek al dat als er een perfecte symmetrie werd bereikt tussen de geur en de muziek de klanten meer tijd doorbrengen in de winkel en de verkoopcijfers de hoogte in schieten. Al speelt het type muziek daarin een belangrijke rol, zo maakt snellere muziek dat je sneller door de winkel wandelt en omgekeerd.

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees