Gaat Froome voor ‘Tiger Slam’? “Hij overweegt serieus om naar de Giro te gaan”

Gaat Froome voor ‘Tiger Slam’? “Hij overweegt serieus om naar de Giro te gaan”

Foto: AFP

De Tour won hij al vier keer en ook de Vuelta prijkt sinds september op zijn erelijst, maar de Giro won Chris Froome (Team Sky) nog nooit. Omdat hij al jaren voluit gaat voor de Tour en diens Italiaanse broer verre van de optimale voorbereidingskoers is, zoals andere klassementsrenners recentelijk bewezen. Toch zou Froomey in 2018 zomaar aan de start kunnen staan in de Giro. “Hij is het serieus aan het overwegen”, aldus de Britse sportjournalist Matt Dickinson in The Times.

Het is een dubbelzege die in het moderne wielrennen vrijwel onmogelijk geacht wordt, die combinatie Giro-Tour. Inmiddels is het al 19 jaar geleden dat Marco Pantani als voorlopig laatste wielrenner beide rittenkoersen in hetzelfde jaar won. Nairo Quintana dit jaar, Vincenzo Nibali vorig jaar. Alberto Contador tot tweemaal toe, in 2011 en 2015: allen faalden ze in hun pogingen om de illustere dubbel te pakken. Chris Froome waagde zich nog niet aan de uitdaging, maar blijkbaar liggen de kaarten gunstig genoeg om het in 2018 dan toch misschien eens te proberen. “Er is nog geen finale beslissing genomen, maar Froome is geneigd om in 2018 toch naar de Giro te trekken,” aldus de gerenommeerde sportjournalist Matt Dickinson in de Britse krant The Times. In de Spaanse krant El Pais waren gelijkaardige geluiden te horen uit de mond van Sky-ploegbaas Dave Brailsford.

Gaat Froome voor ‘Tiger Slam’? “Hij overweegt serieus om naar de Giro te gaan”
Froome in de rode leiderstrui tijdens de voorbije Vuelta. Foto: Photo News

Maar waarom zou Froome het nu ineens wel willen proberen? “In 2018 zit er een extra week tussen de Giro en de Tour omdat die laatste later begint (de Tour start een week later omwille van het WK voetbal in Rusland, nvdr.),” luidt het in The Times. “Bovendien haat Froome het koude weer in de Giro, uit schrik voor luchtproblemen. In de route van volgend jaar worden de hoge bergen in Noord-Italië mogelijk minder aangedaan en de ronde begint bovendien met drie etappes in het warme Israël.”

‘Tiger Slam’

Deelnemen aan de Giro zou een unieke uitdaging zijn voor Froome, die dit jaar al de wereld met verstomming sloeg door zowel de Tour als de Vuelta te winnen - een minder illustere combinatie dan de Giro en de Tour, maar daarom zeker niet minder zwaar. Bovendien zou Froome kunnen zorgen voor een zogenaamde ‘Tiger Slam’, genoemd naar de bekende golfer Tiger Woods: de winnaarstruien van de drie grote rondes op hetzelfde moment in je bezit hebben. De laatste keer dat iemand daarin slaagde is maar liefst 34 jaar geleden. In 1982 won Bernard Hinault de Tour en de Giro (die toen nog in het najaar werd gereden, nvdr.), vervolgens pakte Le Blaireau in het voorjaar van 1983 ook nog de eindwinst in de Vuelta. “Froome heeft bewezen dat hij de Tour en de Vuelta in hetzelfde jaar kan winnen, dus waarom zou hij het ook niet kunnen in de Giro? Hij moet het proberen”, vertelde Hinault in september tegenover The Guardian.

Gaat Froome voor ‘Tiger Slam’? “Hij overweegt serieus om naar de Giro te gaan”
Foto: BELGA

Of Froome de Giro ook daadwerkelijk zal aandoen, valt nog af te wachten. Het parcours van de wedstrijd wordt pas eind deze maand bekendgemaakt. Bovendien zal de Brit ook in topvorm aan de Tour willen beginnen, aangezien hij daar een vijfde gele trui kan pakken en zo mederecordhouder kan worden. En tot nu toe is de Giro ongelukkig terrein geweest voor Froomey, die al twee keer eerder aan de start kwam in Italië. In 2009 werd hij 34ste op 1 uur en 15 minuten van eindwinnaar Denis Menchov, zijn beste resultaat. Ook in 2010 kwam Froome aan de start, maar toen zou hij gediskwalificeerd worden… omdat hij aan de klink van een volgwagen ging hangen.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.