“Burgeroorlog” in emoji-hoofdkwartier over het lachend kakske

“Burgeroorlog” in emoji-hoofdkwartier over het lachend kakske

Enkele nieuwe emoji-varianten in de pijplijn Foto: unicode.org

Er woedt een burgeroorlog bij het Unicode-consortium, de organisatie verantwoordelijk voor de selectie en ontwikkeling van nieuwe emojis. Onderwerp van discussie: het “boze kakske”, een potentiële nieuwe variant op het symbool dat u ongetwijfeld kent als het “lachend kakske”. Die nieuwe emoji staat op de lijst van nieuwe varianten die overwogen worden voor introductie in juni 2018.

Critici binnen het bedrijf menen nu dat de introductie van nieuwe varianten op het “lachend kakske” een smet zou werpen op het jarenlange werk van de werknemers, en dat spreekwoordelijke stront nooit een onderwerp had mogen zijn. Uit een interne memo blijkt dat sommige werknemers de introductie van een hele lijn kakje-emoji’s ‘beschadigend” zou zijn voor de reputatie van het bedrijf.

“Organisch afval is niet schattig… Het is al erg genoeg dat we dit ooit hebben bedacht, maar het is ongelooflijk dat het vervolgens ook nog eens is goedgekeurd. Het idee dat we opnieuw hierop gebaseerde grafische elementen zouden ontwikkelen, zou iedereen die voor een dergelijke uitwas stemt moeten beschamen. Hebben we dan binnenkort een WENEND KAKSKE? KAKSKE MET UITGESTOKEN TONG? KAKSKE MET VRAAGTEKENS ALS OGEN? KAKSKE MET KAROAKE-MICROFOON?”, aldus Michael Everson en Andrew West, de voornaamste critici.

De kritiek gaat voort, en wordt zelfs lichtelijk surrealistisch in het vervolg van de interne memo: “Ik ben bang dat dit symbool de sluizen opent voor een eindeloze reeks varianten als WENEND KAKSKE, TRIOMFANTELIJK KIJKEND KAKSKE , BANG KAKSKE, etc. Is het echt nodig om een hele waaier emoties toe te voegen aan HOOPJE STRONT? Persoonlijk denk ik dat deze nieuwe ontwikkelingen rampzalig zijn. Als dit aanvaard wordt, is er geen neutraal en expressieloos KAKSKE meer, zodat we KAKSKE ZONDER GEZICHT zeker zouden moeten toevoegen aan ons aanbod om de balans te herstellen.”

“Een besloten kliek”

Everson en zijn medestanders beschuldigen Apple (en andere bedrijven die het voorbeeld van de tech-gigant volgden) voor de introductie van het “lachend kakske”: “ Een hoopje hondenstront met stinklijntjes en vliegen is uiteraard de enige correcte vorm”. Ter info: de werknemers van Unicode verzorgen enkel de technische code achter nieuwe emoji’s, zodat die op de apparaten van alle producten herkend worden. Het zijn de technologiebedrijven die uw smartphone en bijhorende software produceren die de definitieve look bepalen.

De critici verwijten het bedrijf “een besloten kliek” te vormen, en vragen dat de werking transparanter zou worden: “We hebben het hier over de meest controversiële tekens die we coderen, maar toch worden die zonder een minimum aan studie goedgekeurd. Waarom?” Het duo stelt daarom voor om een proefperiode van twee jaar in te stellen voor “problematische emoji’s”. Het verantwoordelijke comité binnen het consortium weigert echter alle kritiek, meent dat het alle recht heeft om in besloten kring te werken, en wijst erop dat het als adviesgroep geen alleenrecht heeft over nieuwe emoji’s.

“Terug uit de dood om ons te kwellen”

De kritische werknemers nemen echter geen vrede met die verklaring, en uiten hun frustratie op Twitter. Voor alle duidelijkheid: mannen als Everson en West zijn doorwinterde linguïsten die zich normaliter buigen over de technologische vertaling van eeuwenoude symbolen en talen naar computertaal, maar die zich nu moeten bezighouden met feces-symbolen en discussies of de naam van een nieuwe emoji dan wel “T-Rex”, “Tyrannosaurus Rex” of “Tyrannosaurus” moet zijn.

De belangstelling van de buitenwereld heeft voorlopig effect: het “boze kakske” wordt voorlopig nog niet goedgekeurd door het verantwoordelijke comité (al kan dat later nog wel), dat meldt dat “we altijd proberen om het goedkeuringsproces te stroomlijnen.” Dat betekent niet de oorlog over het “boze kakske” voorbij is: vorige dinsdag werd de voorgesteld emoji alvast toegevoegd aan het officiële register van Unicode. Een ontwikkeling die Andrew West de volgende verzuchting ontlokte: “We dachten dat het dood was, maar het is teruggekeerd om ons te kwellen.”

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees