Van Avermaet klopt Gilbert op de meet en is voor de zesde keer Flandrien, Sanne Cant wint voor het eerst

Greg Van Avermaet glundert Foto: BELGA

De kogel is door de kerk en de logica werd gerespecteerd. Dat Greg Van Avermaet als nummer één van de wereld ook de Flandrien zou winnen, kon haast niet anders, ondanks het weerwerk van Philippe Gilbert. En ook op de zege van Sanne Cant viel niets af te dingen. Nationaal, wereld- en Europees kampioen in één en hetzelfde kalenderjaar: meer kan je niet doen om tot Flandrienne gekroond te worden.

Het moet gezegd: de stemgerechtigde profs hebben er een spannende wedstrijd van gemaakt. De ruime marge waarmee Greg Van Avermaet de voorbije jaren de Flandrien won, werd deze keer ingeruild voor een spannende eindsprint met Philippe Gilbert. Het verschil bedroeg uiteindelijk slechts tien punten, 384 voor Van Avermaet tegenover 374 voor Gilbert.

Hoe heroïsch en op zijn Flandriens de zege van Gilbert in de Ronde van Vlaanderen ook was, toch viel aan de vijfde opeenvolgende Flandrien - zijn zesde in totaal – voor Van Avermaet niets af te dingen. Hij opende het voorjaar met winst in de Omloop Het Nieuwsblad en stopte pas met winnen op de piste van Roubaix. Zijn regelmaat leverde de Oost-Vlaming aan het einde van het seizoen ook de eerste plaats in de eindstand van de World Tour op. Het zou vreemd zijn geweest mocht de beste renner van de wereld niet verkozen worden tot Flandrien. Chapeau voor Philippe Gilbert en het feit dat hij ervoor heeft gezorgd dat de uitslag niet op voorhand vaststond.

Uitslag:

1) Greg Van Avermaet: 384 punten
2) Philippe Gilbert: 374 punten
3) Olivier Naesen: 333 punten
4) Yves Lampaert: 249 punten
5) Thomas De Gendt: 235 punten

Van Avermaet klopt Gilbert op de meet en is voor de zesde keer Flandrien, Sanne Cant wint voor het eerst
Sanne Cant Foto: Peter Malaise

Flandrienne: Sanne Cant

Nog spannender werd het bij de vrouwen. Drievoudig laureate Jolien D’hoore mocht ook nu aanspraak maken op de titel van Flandrienne. Kampioen van België, wereldkampioene ploegkoers aan de zijde van Lotte Kopecky en links en rechts nog wat nationale en internationale successen boekend op de weg. Dat zijn serieuze adelbrieven. Maar tegenover D’hoore stond een indrukwekkende Sanne Cant. De Kempense veldrijdster won in 2017 de nationale titel, werd afgelopen weekend in Tabor nog Europees kampioen maar deed vooral van zich spreken in het Luxemburgse Bieles waar ze voor het eerst de wereldtitel won. En hoe! In een beklijvend duel met Marianne Vos, de primadonna van het vrouwenpeloton, schudde ze de Nederlandse in de laatste hectometers van zich af met een adembenemend manoeuvre. De vakjury stond alvast voor een moeilijke opdracht en dat bleek ook uit de einduitslag: 43-42 in het voordeel van Cant.

Uitslag:

1) Sanne Cant: 43 pt
2) Jolien D’Hoore: 42 pt
3) Lotte Kopecky: 24 pt
4) Ann-Sophie Duyck: 4pt

Flandrien van het veld: Mathieu van der Poel

En toch volstaat een wereldtitel niet altijd. Vraag maar aan Wout van Aert. De Kempenaar won in Luxemburg voor het tweede jaar op rij de wereldtitel maar is door de vakjury niet verkozen tot Flandrien van het veld. Die eer ging naar Mathieu van der Poel. En ook daar valt eigenlijk weinig tegen in te brengen. De Nederlander verloor in 2017 slechts vijf van de zesentwintig veldritten waarin hij startte. Dan verdien je het om tot Flandrien van het veld te worden uitgeroepen.

Uitslag:

1) Van Der Poel: 59pt
2) Wout Van Aert: 53pt
3) Laurens Sweeck: 11pt
4) Toon Aerts: 9pt

Internationale Flandrien: Chris Froome

Peter Sagan werd voor de derde keer op rij wereldkampioen, maar zijn voorjaar – ondanks winst in Kuurne – en de Tour waren te mager om een derde keer op rij tot Internationale Flandrien te worden verkozen. Tom Dumoulin won de Giro en de BinckBank Tour en werd ook nog eens wereldkampioen in zowel in de ploegen- als de individuele tijdrit. Toch was het Chris Froome die zijn tweede Internationale Flandrien won. De triomfator van 2013 te pakte de dubbel Tour-Vuelta en werd ook nog eens vierde in de Dauphiné en derde op de WK-tijdrit. Dat volstond om door onze wielerredactie te worden uitgeroepen tot Internationale Flandrien.

De Kilometervreter

Van Avermaet klopt Gilbert op de meet en is voor de zesde keer Flandrien, Sanne Cant wint voor het eerst
Julien Vermote Foto: BELGA

Er werd vanavond in Oostende ook een nieuwe trofee uitgereikt: de Kilometervreter. Een prijs voor een renner die wellicht nooit zal gekroond worden tot Flandrien, maar het eigenlijk toch ook wel een beetje zou verdienen. Een coureur met een tomeloze inzet, die houdt van aanvallen. Voor zichzelf, maar ook voor een kopman. Een renner die de koers animeert. Een van de vele helden in het peloton die ook eens op het hoogste podiumschavot mag pronken.

De genodigden kozen tijdens het Gala zélf de laureaat. Ze hadden de keuze uit drie genomineerden: Sander Armée, Frederik Backaert en Julien Vermote. Het was die laatste die won met 56% van de stemmen. Armée strandde op 33%, Backaert op 11%.

Beste belofte van 2017: Bjorg Lambrecht

Oost-Vlaming Bjorg Lambrecht (20) is de nieuwe Flandrien 2017 bij de beloften. Lambrecht heeft nationaal en internationaal naam gemaakt als ronderenner.

Ondanks sterke concurrentie van onder meer Harm Vanhoucke, Steff Cras en Jasper Philipsen valt er op deze keuze voor Bjorg Lambrechts niets aan te merken. De Colombiaan Bernal buiten beschouwing gelaten is Lambrecht de beste klimmer van zijn generatie, getuige zijn tweede plaatsen in de Ronde van de Toekomst, Tour de Savoi of Giro della Valle d’Aosta. Won tussendoor ook nog Luik-Bastenaken-Luik voor beloften en was met voorsprong de beste Belg in het WK in Bergen. Is gekend als ronderenner maar kan ook op ééndagswedstrijden best zijn plan trekken. Is hij de opvolger van Jurgen Van den Broeck als klassementsrenner in de Tour de France? Hij krijgt alvast vanaf volgend jaar zijn kans als prof bij Lotto-Soudal!

“Win ik, echt? Ik hoopte er op, maar was niet zeker. Jasper Philipsen leverde ook knappe prestaties af en met de regelmaat van Stan Dewulf hield ik ook rekening. Maar dit heb ik niet gestolen, dit seizoen was beter dan het vorige en dat was toen ook al knap. Twee keer op rij winnen is mooi, maar betekent ook dat er nogal wat van mij zal verwacht worden. Wat ik neerzette, is niet min. De Rus Pavel Sivakov en de Colombiaan Egan Bernal, volgend seizoen ploegmaats bij Team Sky, versperden de weg naar prestigieuze rondewinst. Van hen verliezen, is een overwinning waard. Op 1 januari begin ik aan een nieuw avontuur: verkennen, leren en grenzen verleggen, wordt ook mijn deel als neo-prof.”

Woonplaats: Knesselare

Ploeg: Lotto-Soudal U23.

Leeftijd: 20 jaar

Belangrijkste prestaties: Winnaar Luik-Bastenaken-Luik, rit -en eindzege GP Priessnitz (Nations Cup). Tweede in Isard, Aosta, le Tour Savoie Mont Blanc en Ronde van de Toekomst.

Uitslag: 1. Bjorg LAMBRECHT, 2. Jasper Philipsen, 3. Stan Dewulf.

Beste junior van 2017: Loran Cassaert

West-Vlaming Loran Cassaert (18) is de nieuwe Flandrien 2017 bij de juniors. De inwoner van Roeselare blikt terug op een héél regelmatig seizoen.

Caessaert werkte een overwegend internationaal programma af met rittenwedstrijden als de Driedaagse van Axel, de Vredeskoers of de Trofeo Carlsberg. En ontgoochelen deed hij nooit. Beste landgenoot in de Trofeo Carlsberg, enige Belg die letterlijk overeind bleef op het WK op de weg in het Noorse Bergen. Werd in eigen land ook nog eens tweede in zowel het BK op de weg als het BK tijdrijden. En won een rit in de Sint-Martinusprijs in Kontich, de belangrijkste internationale rittenwedstrijd voor juniores op eigen bodem. Cassaert blinkt uit door zijn regelmaat en heeft een goede tijdrit in de benen. Verhuist straks naar het beloftenteam van Lotto-Soudal waar hij zich onder de vleugels van Kurt Van de Wouwer verder hoopt te ontwikkelen als allrounder.

Van Avermaet klopt Gilbert op de meet en is voor de zesde keer Flandrien, Sanne Cant wint voor het eerst
Bjorg Lambrecht, Loran Cassaert en Milan Fretin Foto: BELGA

“Dit is een zeer aangename verrassing en een bekroning voor een zeer regelmatig seizoen. De meest in het hoogspringende overwinning is deze in Angreau-Honelles. Maar een heel seizoen lang streed ik op het voorplan. De tijdritwinst en de tweede plaats in de eindstand in Kontich kleurden mijn palmares bij. Slechts drie Belgen haalden de eerste tien. Rijden voor het sterke Van Moer Logistics Cycling Team is geven en nemen. We zijn een vriendengroep, de hechte ploegsfeer zorgde er voor dat we goed presteerden. Als lid van de nationale selectie kon ik ervaring opdoen in verschillende buitenlandse topkoersen. Het zal van pas komen nu ik als belofte debuteer bij de ploeg van Kurt Van De Wouwer, Lotto-Soudal U23.”

Woonplaats: Roeselare

Club: Van Moer Logistics Cycling Team

Leeftijd: 18 jaar

Belangrijkste prestaties: winnaar Beker van België-wedstrijd in Angreau, tijdrit Sint-Martinusprijs in Kontich. Tweede in eindstand Kontich, tweemaal tweede na Sebastien Grignard in BK weg -en tijdrit, vierde in La Philippe Gilbert, zevende in de Route des Géants.

Uitslag: 1. Loran CASSAERT, 2. Thibaut Ponsaerts, 3. Ilan Van Wilder

Beste nieuweling van 2017: Milan Fretin

Limburger Milan Fretin (16) is voor 2017 de Flandrien bij de nieuwelingen. Zijn regelmaat leidde hem onder meer naar eindwinst in de topcompetitie.

Als tweedejaarsnieuweling fietste de Genkenaar dit seizoen zeven overwinningen bij elkaar. Dat lijkt niet veel maar Fretin reed dit jaar opvallend minder wedstrijden dan bijvoorbeeld het jaar voordien als gevolg van talrijke stages met de nationale ploeg. Toch won hij zeven keer en mocht hij zich op het einde van het seizoen de winnaar noemen van de topcompetitie, een regelmatigheidscriterium voor nieuwelingen bestaande uit verschillende types wedstrijden. Het bewijst dat Fretin een compleet renner is die zowel bergop als in het vlakke zijn mannetje kan staan. Werd vorig jaar nationaal kampioen bij de eerstejaarsen. Dit jaar kon hij niet deelnemen aan het BK omdat hij op datzelfde ogenblik de Belgische kleuren verdedigde op de jeugdolympiade in Hongarije.

“Het is heel mooi om deze trofee te winnen”, glunderde de jonge Limburger in het Casino Kursaal in Oostende. “Arno Waeyaert en ik waren dit seizoen fel aan elkaar gewaagd. De slotwedstrijd van de Topcompetitie in Affligem gaf wellicht de doorslag. Waeyaert verbruikte er veel energie, ik beschermde mijn koppositie en eindigde vierde en sprokkelde veel punten. Voldoende voor eindwinst.

Mijn mooiste overwinning is die in Frasnes, wedstrijd van de Beker van België. Op een selectief parcours soleerde ik er naar winst. De jeugdolympiade in Hongarije was een schitterende ervaring net als de meerdaagse in Oostenrijk. In beide wedstrijden kende ik heel veel pech”, besluit de student aan de Topsportschool in Gent, die weg en piste met veel succes combineert en volgend jaar debuteert bij de junioren in het shirt van de Wase topformatie Van Moer Logistics CT.

Woonplaats: Genk

Club: Van Moer Logistics Cycling Team

Leeftijd: 16 jaar

Belangrijkste prestaties: winnaar Topcompetitie, Vezin (Topcompetitie), Frasnes-lez-Buissenal (Beker van België).

Uitslag:1. Milan FRETIN, 2. Arno Waeyaert, 3. Enrico Dhaeye

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.