Historische hoeve plots verdwenen, gemeentebestuur woedend

De L-vormige stalvleugel en de dubbel dwarsschuur werden afgebroken, zonder vergunning voor de sloop. Op de site staan enkel nog het woonhuis, een muur van de schuur en de hekpeilers. Foto: efo

Bredene -

Van de historische hoeve Hof ter Blauwe Sluyze staat enkel nog maar het woongedeelte overeind nadat de eigenaar het liet slopen. “Zonder vergunning en daar tillen we zeer zwaar aan”, zegt schepen Kristof Vermeire (CD&V).

Hof ter Blauwe Sluyze in de Zuid-Oostwijk ligt op een boogscheut van het gelijknamige kruispunt in de polders. De hoeve uit de achttiende eeuw is niet beschermd, maar staat wel op de Vlaamse inventaris van bouwkundig erfgoed en dus mag er niet zomaar iets mee gedaan worden.

De hoeve staat al jaren leeg en veranderde een drietal jaar geleden van eigenaar. Meteen doken plannen op voor een feestzaal of andere bestemming, maar het gemeentebestuur weigerde twee keer een sloop- en bouwvergunning onder meer door een mobiliteitsprobleem. Maar de Bestendige Deputatie gaf de eigenaar in beroep wel gelijk. “Er is inderdaad door de provincie een vergunning afgeleverd om de waardevolle vierkantshoeve te renoveren”, zegt schepen voor ruimtelijke ordening Kristof Vermeire (CD&V). “Voor een sloop is er geen vergunning.”

Flagrante overtreding

Toch hield dat de eigenaar Pieter Vitse niet tegen om de L-vormige stalvleugel en de dubbel dwarsschuur af te breken. “De werken die nu werden uitgevoerd en waarbij driekwart van de hoeve verdween kunnen dan ook niet. We lieten de werken stilleggen en brachten de stedenbouwkundige inspectie op de hoogte. Het gaat hier om een flagrante overtreding”, zegt Vermeire.

Maar daar is Pieter Vitse het niet mee eens. “Er was een rechtsgeldige vergunning voor renovatie, maar tijdens die renovatiewerken is het gebouw ingestort”, klinkt het bij Gilles Dewulf, advocaat van Vitse. “Het bleek trouwens dat de fundamenten rot waren. Er is geen sprake van een misdrijf. We denken aan wederopbouw in functie van de bestemming van het gebied. Er zal niets illegaals gebeuren.”

Testcase

Veel zal er niet te redden zijn, want op de site staan enkel nog het woonhuis, een muur van de schuur en de hekpeilers recht.

De zaak wordt een belangrijke testcase voor het erfgoed in Bredene. Schepen Kristof Vermeire wil dan ook een harde aanpak. “We zouden ook optreden tegen elke andere burger die zonder sloopvergunning zomaar gebouwen laar slopen. Bovendien wist de eigenaar dat het een precaire situatie was en dat het om erfgoed gaat. Onwetendheid kun je hier niet inroepen. We hebben al niet veel erfgoed en dan springen eigenaars er zo mee om.”

Gemeenteraadslid Dirk Cattoir (onafhankelijk) pleit voor een meer soepele aanpak. “Er waren in de hoeve plannen voor een kunst- of educatief centrum. Jammer dat de gemeente vasthoudt aan de landbouwactiviteit. Ze hebben te veel oog voor de letter van de wet.”

Schepen Vermeire is het daar niet mee eens. “We hebben wel degelijk oog voor de vraag van eigenaars van gebouwen in agrarisch gebied. We werken aan een Ruimtelijk Uitvoeringsplan dat ook alternatieven voor landbouw toelaat.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees